Страх тресе ПП! Според проучване на “Сова Харис”: С 10 процента ГЕРБ-СДС изпреварва ПП (обзор)

ГЕРБ-СДС рязко дръпна напред в предизборните нагласи и вече води с цели 10% пред втората политическа сила ПП, която необратимо се срива. БСП запазва третото място, следвана от “Възраждане”. Това сочи проучване на “Сова Харис” по поръчка на “Пик броудкастинг”.

Това сочат данните от проучване*, проведено от “Сова Харис” в периода 06-12 септември 2022 г. сред 835 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,4%.

Ако изборите бяха тази седмица, ГЕРБ-СДС биха получили 28,8% от действителните гласове, а “Продължаваме промяната” – 18,8%, показва проучването. БСП с 12,7% частично възстановява позициите на социалистите. Според “Сова Харис” въпросът за четвъртото място стои открит, въпреки че за “Възраждане” регистрират подкрепа от 10,4%, а гласовете за ДПС са 8,7%.
Гласоподавателите на ДПС са по-трудно достъпни за анкетьорските екипи, а и подкрепата от чужбина със сигурност ще завиши резултата на партията, ръководена от Мустафа Карадайъ.

“Демократична България” изглежда сигурен участник в следващия парламент с 5,7% от действителните гласове. Партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев засега стоят над 4-процентната бариера съответно с 5,1% и 4,8% от действителните гласове. Очевидно оставащите дни от кампанията до изборния ден ще са от решаващо значение за утвърждаване на техните позиции. Прави впечатление и възходящият тренд на “Изправи се, България” (2,9%), които правят успешна кампания, отбелязват от “Сова Харис”.

Очаквано водещата роля е на президента Румен Радев (44,9%), който в момента контролира и изпълнителната власт. На второ място се наложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (37,5%). Очевидно дългото му присъствие във върховете на властта и опитът, който е придобил лидерът на доскорошната опозиция, възвръщат доверието у него на значителна част от гласоподавателите.

Управлявалите последното редовно правителство Кирил Петков и Асен Василев са класирани съответно на трета и пета позиция. Явно върху тях се фокусират надеждите на избирателите от сектора, в който е позиционирана тяхната формация. Лидерката на социалистите Корнелия Нинова е четвърта, привличайки подкрепата от социалния вектор. Десетката се попълва от лидерите на формациите, които претендират да имат роля в следващия парламент, като Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов и Мустафа Карадайъ. Мая Манолова също намира място сред първите 10, което показва, че присъствието є на политическата сцена е различимо и със сигурност ще се отразява положително върху подкрепата за ръководената от нея формация.

Нивото на избирателната активност е ключов въпрос преди всички демократично провеждани избори. Сигурни, че ще гласуват на 2 октомври са 46,6% от избирателите. Други 16,1% са сигурни в известна степен, но имат колебания. Спрямо последните парламентарни избори, проведени в края на миналата година, вероятно ще отчетем леко повишение на избирателната активност.

Само 16,4% от гласоподавателите смятат, че предстоящите парламентарни избори ще излъчат стабилно управление, което ще ни преведе през кризата. Обратното становище се застъпва от 59,2%. Налице е песимизъм за развитието на политическата обстановка в страната.

Неяснотите в очакванията на хората личат и в отговорите на въпроса кой би бил по-добрият вариант за страната ни след предстоящите парламентарни избори. Равни са дяловете на гласоподавателите (22,4%), застъпващи двете противостоящи позиции: България да се управлява от коалиция, доминирана от ГЕРБ-СДС, и България да се управлява от коалиция, доминирана от “Продължаваме Промяната”. Това противопоставяне показва, че разделението в нашето общество продължава да съществува и напрежението между двете големи обществени групи ще се повишава.

Даването на приоритет на стабилността можем да си обясним и с факта, че 59,2% от гласоподавателите у нас споделят, че вследствие на кризата материалното им положение може да се влоши до степен да бъдат затруднени да се издържат. Няма да достигнат дотам 26,0%. 14,9% не могат да преценят.

На този фон перспективата на бъдещото управление се очертава с краткосрочен период, изпълнен с наложителни пожароопасни мерки. Това предполага даване на приоритет на прагматизма пред идеологическите решения и не на последно място силна обратна връзка със случващото се на терена на ежедневния живот на хората. В оставащите решаващи дни от предизборната кампания печелившата карта за политическите сили ще бъде осъществяването на контакт със здравия разум на избирателите.

Близо 52 на сто искат подновяване на договора с „Газпром“

Според 51,9% от анкетираните служебното правителство трябва да направи усилия да поднови договора с “Газпром” с цел обезпечаване по-ниска цена на газа. 23,7% са на обратното мнение. 64% не искат България да се присъедини към призива за забрана на издаване на визи за руски граждани, 17,2% са “За”.

Категорично мнозинство от 74% се обявява против износа на оръжие за Украйна, едва 10,8% са “За”. Огромното мнозинство от българите – 78,9%, се обявява за незабавно прекратяване на бойните действия и започване на преговори за решаване на конфликта в Украйна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене