Делото за водната криза в Перник продължава в СГС, разпитани са 156 свидетели и са събрани над 40 000 страници доказателства

Делото срещу бившия министър на околната среда и водите Нено Димов продължава в Софийския градски съд (СГС). Това е един от първите процеси, които преминаха от закрития Специализиран съд в СГС. Специализираната прокуратура внесе в съда обвинителния акт по делото в края на юли миналата година.

Даскалово: Януари 2020

Нено Димов и Севделина Ковачева са обвинени за умишлена безстопанственост. Обвинението твърди, че Димов е дал приоритет за ползването на вода за промишлени нужди, въпреки че е знаел, че водата в язовир „Студена“ намалява. Изпълняващият длъжността кмет на Перник по време на водната криза е обвинена за това, че не е положила изискуемата от закона грижа за своевременно въвеждане на режим на водоподаване в община Перник. В кметството е била налична информация, че водният ресурс на яз. „Студена“ е силно занижен. През април 2020 г. Нено Димов излезе от ареста. Той беше задържан на 9 януари същата година. По случая са разпитани 156 свидетели и е изготвена деветорна техническа експертиза. Събрани са над 40 000 страници доказателства.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене