След сигнал на потърпевша: 2142 лв. връща на Здравната каса стоматологът от Яворница д-р К. Даскалов, крал 4 г. здравния пакет на пациентка, глобяват го 1440 лв.

kondev_r_doktor

Стоматологът д-р Константин Даскалов от село Яворница връща надвзети от Здравната каса 2142.67 лв., за три години има наложени санкции за 1440 лв. Глобата му е наложена след проверка по жалба на пациентка,-съобщи директорът на РЗОК – Благоев­град д-р Румен Кондев. Д-р К. Даскалов е с констатирани на­рушения за отчетена медицин­ска дейност и има наложени санкции за 2012, 2013 и 2014 г. в размер на 1440 лв., сумата вече е изплатена, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса в Благоевград. Взетите неправомерно суми, получени от Здравната каса за трите го­дини за отчетена дейност, коя­то не е извършена от д-р Дас­калов, са 1141,77 лв., които съ­що са възстановени. При извър­шена рутинна проверка от кон­трольорите на Здравната каса е установено, че стоматологът е надвзел съответно за 2012 го­дина 807 лв., за 2013 година – 131,11 лв., за 2014 г.- 203,20 лв.

„Наложените санкции след констатирани нарушения за из­миналите години са съответно 950 лв., 390 лв. и 100 лв. След депозирана жалба през септем­ври от пациентката Елка Бергова в Районната здравноосигурителна каса са предприети спешни мерки, извършена е проверка“, съобщи директорът д-р Р. Кондев. Здравният шеф поясни, че на жалбоподателката е върнат писмен отговор, че има право да ползва полагащия й се пакет медицински услуги в денталната помощ за тази го­дина. Предстои възстановяване на надвзета сума от стоматоло­га д-р Даскалов в размер на 2142,67 лв. за 2014 година, както и налагане на санкция в размер на 100 лв.

Още една проверка на д-р Даскалов ще бъде направена за отчетния период за 2013 годи­на.

Пациентката Елка Бергова от село Баня, община Разлог, ала­рмира чрез страниците на вес­тника, че стоматологът д-р Кон­стантин Даскалов от село Яворница, община Петрич, краде полагащия й се пакет като здравно осигурено лице и из­точва пари от Здравната каса. Жената разбрала за извърше­ните в продължение на четири години от стоматолога злоупот­реби случайно при посещение за оказване на дентална помощ през 2013 година. Тази година отново попаднала в същата си­туация със същия стоматолог.

От Здравната каса поясниха, че извършената медицинска дейност от стоматолозите се от­чита и проверява периодично. „При злоупотреби е редно здравно осигурените лица да по­дават своевременно сигнал, за да може да реагираме веднага с извършване на проверка и при установяване на нарушения да бъдат налагани санкции, а взе­тите неправомерно пари за от­четена, но неизвършена дейност – възстановени“, апелира дирек­торът на Здравната каса д-р Кондев. „Пациентите няма от какво да се страхуват, техните имена няма да бъдат съобщени, няма място от притеснение“, поясни здравният директор.

От началото на годината в Здравната каса има депозира­ни 50 жалби от пациенти, недо­волни отлични лекари, специа­листи и стоматолози.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене