Вечерни новини! Русия нанася удари по всички фронтове в Украйна

Москва не обмисля обявяване на пълна мобилизация

Кремъл обвини украинските сили в изтезания на граждани

“Въздушните и ракетни сили на Русия, заедно с нашата артилерия, осъществяват масирани удари срещу военните формирования на украинската армия във всички зони на бойни действия”, посочи ведомството в дневния си брифинг.

Посочено бе за обстрел близо до градовете Славянск, Константиновка и Бахмут в Източна Украйна, южните Николаевска и Запорожска области, както и в град Харков на североизток, където украинската армия води мощна контраофанзива.

Новината за масираните руски удари дойде на фона на съобщения от Киев, че украинските сили разширяват превзетите от тях територии, като на места дори са стигнали до североизточната граница на страната с Русия.

Украинските военни твърдят, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. А в ежедневното си видеообръщение президентът Володимир Зеленски посочи, че през този месец украинските въоръжени сили са отвоювали над 6000 квадратни километра земя (това представлява едва 1% от територията на Украйна, от която Русия държи 1/5).

През уикенда Украйна успя да си върне контрола над ключовите градове Изюм и Балаклия в Харковска област. Междувременно Москва обяви, че е изтеглила силите се от тези региони, за да ги прегрупира и прехвърли към Донецка област.

Това изтегляне предизвика множество критики към военното ръководство в Русия и дори към Кремъл. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира тези критики така: “Що се отнася до различни гледни точки, до критични настроени изказвания, те са проява на плурализъм, доколкото остават в рамките на действащото законодателство. Но границата е много, много тънка. Тук трябва да сме изключително внимателни”.

В отговор на друг въпрос вчера Песков заяви, че Русия не обсъжда възможността за обявяване на пълна мобилизация, каквито призиви се появиха на фона на контраофанзивите на Украйна. “Все още не, не става дума за това (за мобилизация)”, увери Песков.

Той освен това обвини украинските сили за извършването на “изтезания” и други престъпления срещу жителите във възвърнатите окупирани от руската армия територии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене