Над 500 свободни работни места са обявени и в Бюрата по труда в Благоевградска област, повечето са в сферата на услугите и търговията.

Вечерни новини! Мощните бизнесмени на Благоевград – най – стиснати!

Две общини в Пиринско са с изключително ниско ниво на безработица, отчетоха от Бюрото по труда в Благоевград.

Равнището за предходните два месеца в Сандански е 3,9 процента. Едва 3,7 на сто от работоспособните жители в Благоевград се водят като безработни, сочи спрявката на Агенция по заетостта. Това обаче означава, че се регистрират само хората, на които се полага обезщетение от държавата. Останалите безработни не се водят на отчет.

Благоевградска област обаче остава в дъното на класацията по заплащане, като средната месечна заплата е под 1000 лева, което кара много млади хора в трудоспособна възраст да търсят препитание в столицата или в чужбина. Трудови инспектори не скриха пред Еновина, че някои от частните работодатели не са вдигали заплатите поне от пет години, което е вероятната причина благоевградчани да търсят препитание в други градове.

В Благоевград има нужда от работници в заведения, в цехове за производство на тестени закуски. Търсят се готвачи, бармани, сервитьори, продавачи в Сандански. Предложения валят за шивачи, оператори на машини.

Над 500 свободни работни места са обявени и в Бюрата по труда в Благоевградска област, повечето са в сферата на услугите и търговията.

Като цяло в страната има остра нужда от близо 240 хиляди работници и специалисти в различни сфери. Най-голям дефицит има от шивачи, продавачи, машинни оператори и готвачи. Над 70% от работодателите в България се затрудняват да си намерят персонал в тези области, отчитат от Агенцията по заетостта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене