РИОСВ удари с актове цехове за пелети за замърсяване на въздуха, сред тях и на съпруга на екссъветничката и доверен човек на Братя Галеви в Дупница Е. Червилова

Екоинспекцията се оказа безпомощна само при проверката на кметска дъскорезница в с. Конарско – нямало кого да пита кой е собственикът, затова чака информация от общинския градоначалник

Цехове за производство на пелети в Югозапада бяха подложени на масирани проверки и санкции от страна на РИОСВ – Благоевград. В най-активния за тях сезон – края на лятото, когато хората масово се запасяват с отопление за зимата, в бързането си бизнесмените пренебрегнаха изискванията на Закона за опазване чистотата на въздуха и част от тях ще плащат глоби.

На зеления телефон на РИОСВ – Благоевград постъпил сигнал за замърсяване на съседни имоти с трици, струпани в двора на цех за производство на пелети в с. Мурсалево, общ. Кочериново. Цехът е собственост на „Албрек“ ЕООД на Александър Червилов, съпруг на бившата съветничка от движението на Братя Галеви „За нашия град“ в Дупница Емилия Червилова. През 2010 г. тя пусна в прокуратурата жалба срещу бившия кмет Първан Дангов за това, че той нарече ОбС „частен“. Поводът за определението пък беше самата тя – Дангов я изобличи, че в магазина й медицинският персонал на местната болница е принуден да харчи ваучерите си за храна, което й гарантира месечен приход от около 2000 лв.

Година след изчезването на Галеви от страната съветничката и съпругът й продадоха бизнеса си в Дупница и видимо са насочили част от него към с. Мурсалево. Според проверяващите от РИОСВ цехът за пелети обаче бил в безобразно състояние – срещу навес до цеха те открили тонове дървесни трици, съхранявани на открито, като на места купчините достигали 2,5 метра височина. Дори при най-слаб вятър цехът се оказвал под купол от летящи във въздуха трици. Управителят на дружеството е поканен на 16.09.2022 г. в сградата на РИОСВ – Благоевград за съставяне на акт за установяване на административно нарушение по Закона за чистотата на атмосферния въздух.

С акт от августовските проверки на екоинспекцията е и „Треска” ЕООД, която произвежда пелети в петричкото с. Ключ. Управителят Васил Дафков е санкциониран заради липса на периодични измервания на емисиите на вредни вещества в отпадъчните газове, изпускани в атмосферния въздух след барабанната сушилня с директен контакт към инсталацията за производство на пелети.
„Пирин пеллет“ ЕООД в Разлог с управител Лино Пилони пък получи месечна санкция от 77 лв. за замърсяване на атмосферния въздух с прахообразни вещества над допустимите норми.

С актове от миналия месец са и двама общински кметове. Заради хора без съвест, които си изхвърлят боклуците където им е удобно, градоначалникът на Благоевград Илко Стоянов ще плати от общинската хазна поредната глоба от 3000 лв. за допускане на нерегламентирани сметища на територията на общината. Към тази глоба се прибавя и текуща месечна санкция от 14 лв. за заустване в р. Струма на отпадъчни води от Регионалната система за управление на отпадъците, без да се спазват индивидуалните емисионни ограничения по показател Азот нитритен.

И кметът на община Гърмен Феим Иса е с две глоби – общо 4400 лв. за заустване на отпадъчни води в напоителен канал и в дере, ляв приток на р. Места, без разрешително.

През август са наложени и две принудителни административни мерки спрямо нарушители – преустановена е дейността по изграждане на фотоволтаична централа в гр. Разлог и по почистването от горско-дървесна растителност в обхвата на поземлени имоти в гр. Петрич.

На кмета на Кресна Николай Георгиев пък е наредено незабавно да изчисти фоайето на Бизнес центъра от разноцветните чували с разделно събрани отпадъци от пластмасови, хартиени и метални опаковки. Оказало се, че кметството ги събира тук, докато оторизирана фирма дойде да ги извози, но занапред явно трябва да си намери по-подходящо за целта място.

В обиколките си проверяващите стигнаха и до Якоруда, и по-специално до с. Конарско, където от месеци българските институциите проверяват законен ли е дърводелският цех на селския кмет Ахмед Ахмедов. Още в края на пролетта сигналът за цеха бе изпратен в НДСК, РДНСК – Благоевград, Инспекцията по труда и МОСВ, и в него реално физическо лице бе посочило, че дъскорезницата е построена без строителни разрешения, а край нея Ахмедов организира незаконни конни надбягвания.

През юни авторът на сигнала бе уведомен, че РДНСК няма да събори постройката, защото не било в правомощията й – това било задължение на общинската администрация, респективно на кмета на общината Нуредин Кафелов.

Оказва се, че и РИОСВ – Благоевград, която била задействана за проверката от МОСВ, поне към момента не може да направи нищо по въпроса. При направения обход проверяващите установили, че около дъскорезницата има натрупани дървесни трици и изрезки около машините, констатирано е наличие и на други отпадъци, но понеже дъскорезницата не работела, екоинспекцията на свой ред решила да пише писмо до Нуредин Кафелов „за извършване на проверка по компетентност с цел установяване наличието на документи, издадени по реда на Закона за устройство на територията, както и юридическото лице, което извършва производствената дейност“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене