Празникът на Белица – заедност, любов и вяра

Хиляди жители и гости на красивия град Белица празнуваха от сърце и душа вчера през целия ден. Празникът се проведе под патронажа на кмета Радослав Ревански. Местните хора доказаха за пореден път своята заедност, таланта си да съхранят традицията като песен, като танц, като музика, способността да отворят сърцето си в подножието на три планини, да са горди, че носят частица от тази невероятна народна памет. Този заряд носеше в себе си празникът на любовта и вярата в човешките добродетели, който бе под надслов „С любов и вяра в общите ценности“.

Денят се превърна във фестивал на таланта от всички жанрове на изкуството. През годините той се оказа авторитетен не само за изява на българите, но и за изява на народите от Балканите с традиционни народни игри, обичаи, песни и танци. Имаше куклено представление концерт на художествено-творчески групи, атрактивните за региона пехливански борби, игра се футболен мач между ветерани. Видеопрезентацията „Докоснете духа на Белица“ завладя зрителите. Изложбата базар от разнообразна земеделска и екопродукция, както и на местните занаятчии, даде възможност на всеки да се докосне до вкуса на храната в планинската община и до майсторлъка на тези, които владеят старите занаяти.

Не мина и без „Пъстра трапеза” – изложба на специалитети от местната кухня. Представена бе книгата „Чудесата на Родопите – 50 легенди”. Вечерта започна с концерт на народния певец Николай Славеев, след това кметът Ревански поздрави всички жители и гости на общината. Финалът бе поверен на фолк певицата Джена, а краят дойде с тържествена заря над Белица.

За да уважат за празника кмета Радослав Реавски, сред гостите бяха областният управител на област Благоевград Николай Шушков, проф. Мариела Модева – зам- министър на Министерство на туризма, д-р Пламена Заячка – съветник на министъра на туризма, Халил Летифов – зам. председател на ПП – ДПС, Елхан Кълков – народен представител – ДПС в 47 Народно събрание.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене