Босът на ФК „Рилски спортист“ Юри Галев кара 3 км мерцедеса си, надупчен с пет куршума, докато стигне в родното си село Бели Искър и потърси помощ

242-10-01-Uri-Galev

Самоковският Робин Худ е задържан от полицията многократно, но нямал осъдителна присъда .

Самоковският бизнесмен и собственик на футболен клуб „Рилски спортист“ Юри Галев бе прострелян тежко в ранната сутрин на 20 юни 2010 г. 47-годишният футболен президент е получил пет огнестрелни рани в коремната област и крайниците.

242-10-01-Yurii-Galev-2

Засегнати интереси в бизнеса с дърводобив е една от основните версии за стрелбата срещу Юри Галев. През 2012 г. полицията вече работеше по версията, че убийството на Юри Галев е дело на фабриката за убийства „Килърите“. Убийците причакали Галев в гората край шосето Боровец-Бели Искър.На същото място Галев се размина със смъртта преди година и половина. На 9 февруари 2009 г. неизвестни стреляха по колата му, в която той пътуваше заедно с брат си Александър. Куршумите от пистолет обаче одраскаха само стъклото и огледалото на возилото.

Този път килърите се погрижили това да не стане, защото при появата на мерцедеса на Галев срещу него е изстрелян цял пълнител от автомат „Калашников“, като 10 куршума пронизали автомобила. Босът на «Рилецо» е надупчен в двата крака, корема и двете ръце и е в критично състояние в „Пирогов“, а спътникът му Бойко Виденов, сервитьор в заведението на Галев в Боровец, с две рани в бедрата.

242-10-01-samokoveca

Към 4 ч. сутринта шефът на ФК „Рилски спортист“ се прибирал към дома си в с. Бели Искър след купон в собствения си ресторант в Боровец „Орлови скали“, когато на пътя го покосяват куршумите.Тежко ранен, Галев кара надупчения мерцедес 3 км, преди да се забие в пътна мантинела на метри от дома си в с. Бели Искър. Виковете му за помощ чува директорът на местното училище. Мъжът веднага се обадил на „Бърза помощ“ в Самоков и останал при ранените до идването на медицинския екип. Галев е откаран веднага в „Пирогов“. Пътуващият с него сервитьор от ресторант “ Орлите“ Борислав Виденов пък бил откаран в болницата в Самоков. „Няма опасност за живота му“, съобщиха тогава лекарите. Раните на 49-годишния Виденов в бедрата са зашити в травматологията,след което е преместен в реанимацията на самоковската болница.

Родителите на Галев научават за инцидента часове по-късно. „Тръгнах да поя кравите, когато видях полицията пред къщата“, казал баща му Светослав. Галев живеел при родителите си в Бели Искър.

„Ако знам кой е, аз че идем да го запалим“, отговоря майката Елена на въпрос, предполага ли кои са враговете му. „Ако могат и двамата ми синове да идат да живеят в чужбина“, плачелеля Елена.

През февруари 2010 г. Галев и негови гардове набиха литфаджии на Боровец, защото не пуснали сина му да се качи без пари на съоръжението.Той бе обявен за издирване и задържан след един ден. Районният съд го остави под домашен арест, същото направи и Софийският окръжен съд, но по-късно мярката бе променена с „парична гаранция“.

„Работим по над три версии за покушението, не изключваме всякакви причини за този акт“, коментира комисар Василев. Той добави, че са разпитани трима души за стрелбата, които са извикани в РПУ-Самоков. Според неофициална информация стрелецът срещу Галев е вървял край пътя пеша и като видял колата му, залегнал и открил стрелба. Една от основните версии за атентата срещу шефа на „Рилецо” е свързана с бизнеса с дървен материал, твърдят криминалисти. Юри Галев има гатер и се смята за неофициален собственик на самоковския завод „Фурнир“.Роднините му споделили пред полицията, че Юри не е имал финансови проблеми, нитопък някой го е заплашвал. Полицията направи и втори оглед на мястото, където бе прострелян футболният бос. В Самоков пристига и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Бизнесменът бе конфликтна личност и често се забъркваше в скандали. Галев, наричан от съгражданите си Самоковският Робин Худ, бе задържан от полицията многократно в годините на прехода, но няма осъдителна присъда, въпреки че срещу него имаше 8 дела. Според МВР той има дебело криминално досие с регистрации за хулиганство, изнудване, отвличане, кражби и побои.

Името на Юри Галев изплува през 1995 г. На 17 май същата година от ареста е освободен Иво Карамански-Кръстника. По този повод на Боровец Галев и хората на Кръстника спретват юнашки купон. Шефът на „Рилецо“ води почерпената дружина в бара на хотел „Рила“, където всички заедно откриват безразборнастрелба с автомати. Тогава е арестуван за първи път, но после го пускат. На 11 юни същата година неизвестни стрелят по бар „Адмирал“ в родното село на Юри Бели Искър. Раняват полицейски офицер, случаен посетител и сервитьорка. Жената остава инвалид за цял живот, след като получава куршум в гърдите.

По-късно става ясно, че мишена на боса на „Рилецо“ е бъдещата звезда на ВИС-2 Константин Димитров-Самоковеца, който тогава е прост охранител. Причината за стрелбата е спор за територии в региона. Самоковеца се отървава невредим.

Галев не признава авторитети в бизнеса, и то в разгара на мутренските години. Счита, че Боровец и Самоков са негова лична територия. Създава охранителна фирма „Дескрим диск“, на която обачеполицията отказва лиценз.

На 3 декември 1995 г. Юри Галев се прочу с това , че с автомат „Скорпион“ надупчи бронирания мерцедес на боса на групировката ВИС-2 Георги Илиев пред хотел „Рила“.

На местните избори през 2007 г. е избран за общински съветник в Самоков от листата на партия „Атака“.

 Елена Галева, майка на Юри: Побийваше тоя и оня, но не беше бандит

242-10-01-Elena Galeva

– Знаете ли къде и с кого беше синът ви преди инцидента?

– Отиде на Боровец в ресторанта си. Каза, че ще се види с персонала. Там има само един готвач и един келнер. По Боровец нема жива душа. Не беше притеснен. Не ни е споделял да има проблеми.

Преди 1 г. пак на същото място го стреляха заедно с брат му. Полицията нищо не разкри. Той ако е знаел, че нещо го заплашва, нямаше да мине пак оттам. Кой е очаквал това нещо?

– Какъв е бизнесът му?

– Има цех за мебели в селото. Правиме кухни по поръчка. Има ресторант в Боровец „Орлови скали“, пред хотел «Рила». Ама го затвориха от пожарната през зимата. Не отговарял на противопожарните условия, но причината беше това, дето го нарочиха заради случката с внука на лифта.

Щом изкараше 1 лев, гледаше мачо да му върви. Ега се не види и спорто.

– Говори се, че е престъпен бос.

– Пълни глупости. Че е буен характер, буен е.И това, че е побийвал тоя и оня, това да. Но никого не е стрелял. Какъв бос!? Като дойдоха майстори да ни сменят вратите в къщата, бяха учудени, че къщата ни не е лукс. Нея ние с баща му сме я правили още през 1974 г.Един етаж приписахме на брат му, а другия – на Юри. Едва преди 5 г. я измазахме. Какъв бос елатеда видите, че банята му не е оправена. Ползва нашата на първия етаж. Срам ме е, като идват гости. Още стълбите не можеме да оправиме.

– Други имоти има ли?

– Не.

– А ресторанта в Боровец как го е купил?

– Бехме земали 100 дка с картофи. 3-4 години произвеждахме и ги продавахме. С тия пари по време на Иван Костов прави ресторанто.

– Да ви е споделял тези дни, че има проблеми?

– Не.

Вяра

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене