Разследване! Интернет е пълен с обяви на животни без ушни марки!

Групите в социалните мрежи са пълни с обяви за продажба на животни без ушни марки, показа справка на Агри.БГ. Много са профилите на джамбази, които продават по стотици бройки на година, без държавата да знае, че съществуват. Те не издават пътен лист и фактури, не плащат данъци, не им трябва чл. 137, минават без проверки.

За съжаление, това се случва само по сигнал. А само един бегъл поглед из интернет е достатъчен за институциите да се самосезират.„Кланиците предпочитат да работят с тях, а не с нас. Преди Великден на колко номера звънях да търся пазар за ярета и нищо. Или цената на джамбаза е по-ниска, или не им трябват“, споделя животновъдка.

Отново се повдига въпросът, че е нужно да се измисли как да се продава на частни лица, които нямат животновъден обект. Или да се продава месо от фермера на място, без да се минава през кланица.

Едно от предложенията на бранша, за да се спре нерегламентираната продажба, е стопаните да имат право да продават животни на частни лица с фактура само по лична карта, като нейните данни да се регистрират във ВетИС.

„Много ми в интересно, ако животновъд си купи касов апарат и продава с касов бон, как ще се узакони продажба на теле с ушна марка, за да излезе от обекта и да се признае за обвързано подпомагане. Явно трябва да е технологичен отпадък или брак, но такава опция за обвързано въобще не е мислена“, коментира член на вайбър група.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене