Създателят на Обсерваторията в Благоевград Андрей Китанов издъхна внезапно на вилата си край Логодаж

Ентусиастът, който след няколко дни трябваше да навърши 78 г., живеел във Франция и всяко лято се прибирал в България

Създателят на Обсерваторията в Благоевград, известният учител, физик и астроном Андрей Китанов почина внезапно дни преди да навърши 78 г., по време на лятната си ваканция в родния Благоевград. Човекът, отдал живота си на любовта към звездите и на учениците си, издъхнал в градината на вилата си, която е между Селище и Логодаж.

Андрей Китанов от години живее във Франция. Заминал със семейството си през 2000 г., след като при демократичните промени в България дейността на Обсерваторията в Благоевград била закрита заради липса на средства.

Андрей Китанов е син на благоевградчанин и французойка. Баща му Крум Китанов е от известния род на братя Китанови, а войводата от с. Лешко Петър Китанов е негов дядо.

„Малцина може би знаят, че сградата на ДНА е дарение на Благоевград от Петър и Сандо Китанови, и баща ми се възмущаваше, че дори няма паметна плоча за това“, разказа синът му Крум Китанов. „Дядо ми, бащата на баща ми, е един от първите инженери в Благоевград, завършил в Гренобъл електроинженерство и бил директор на Енергото в Благоевград по време на масовата кампания за електрификация на България“, допълва той.

Синът на Андрей Китанов разказва, че баща му стоял две години в първи клас, защото говорел само на френски и се наложило да повтаря, докато научи български.

Андрей Китанов е възпитаник на благоевградската гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ /бивша Солунска/ и още като ученик с двама приятели създава научното дружество „Канопус“, което кръщават на звезда, за която прочели, че е в пъти по-ярка от Слънцето. Първата година сбирките на младите астролози били тайни, броят на членовете набъбнал до 24 момчета и 7 момичета, когато ги „разкрили“ и писали за тях в тогавашния ученически вестник „Септемврийче“. Събирали се всяка събота вечер в сутерена, където живеел Андрей, правели опити и изнасяли лекции, а в неделя сутрин пускали експериментални ракети. Сами си направили телескоп, като предавали вторични суровини, за да си набавят средства за части, епруветки и химикали. Дори пещ за топене на алуминий и олово успели сами да сътворят, пише в статия за тях в петия брой през 1962 г. научнопопулярното списание „Космос“. Астрологическият им клуб „Канопус“ в Благоевград става толкова популярен, че по брой на членовете изпреварва дори подобните в София.

Андрей Китанов завършва „Физика и математика“ в СУ, има и специализация „Астрономия и ракетни двигатели“. Започва работа като учител по физика и математика в Математическата гимназия в Благоевград, а учениците му толкова много го обичали, че на абитуриентските балове го подхвърляли на ръце. Сега негови възпитаници са пръснати по целия свят и работят в научните среди в Русия, Франция, към НАСА…

Обсерваторията в Благоевград е създадена по идея на Андрей Китанов. Докато се преустройва сградата на Ловния дом, той лично с доброволци от клуба се включват с физически труд в строителните дейности, като дори води дъщеря си и сина си, тогава деца, да помагат. След създаването й я оглавява като директор и едновременно лектор на големите групи, изнасял лекции и в АУБ, както и на международни конференции. Отварящият се купол, оборудването с руски и немски телескопи се случило по негови инструкции и под негово ръководство. По онова време Б. Канайков дарил личния си телескоп за нуждите на Обсерваторията, но с идване на демокрацията дейността заради липса на бюджет започна да замира, съкратили първо служителите и накрая на щат останали само пазачът и директорът.

Във Франция Андрей Китанов продължил да развива научната си дейност с публикации и доклади към академията. Има издадени четири тома „Първа космическа одисея на Марс“ и „Сказания за рода Хайдушки“.

„Другото му хоби бе градинарството. Голям мераклия беше и въпреки че физически вече му бе трудно, не се вслушваше в съветите ни да си почива и продължаваше да обгрижва градината на вилата”, разказа синът му Крум Китанов.

Всяко лято семейството се прибирало в България за ваканция, но тази година Андрей Китанов настоятелно искал да пътува по-рано от обикновено и пристигнал още в началото на юни. Издъхнал на любимото си място в градината, която толкова много обичал.

„Мечтата му бе да види Обсерваторията отново действаща, а делото му възродено и продължено. Обнадеждени сме, че това ще се случи, като разбрахме, че общината прави постъпки да намери финансиране от европейски програми чрез проект“, коментира Крум Китанов.

Поклонението пред тленните останки на Андрей Китанов е днес от 11 ч. в храма на Старите гробища в Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене