Облачен и дъждовен петък

В петък времето ще бъде облачно и с продължаващи валежи и гръмотевична дейност в цялата страна. Остава и висока вероятността за локални значителни количества валеж. Интензивни явления ще има привечер и през нощта срещу събота, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Вятърът ще бъде от север-североизток, слаб, в Източна България – до умерен, но в Дунавската равнина ще започне да се ориентира от запад-северозапад, към края на деня вече умерен.

За 2 септември е в сила предупредителен оранжев код в 5 области, а в останалите области от страната – жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури. Оранжевият код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Добрич и Варна. Във всички останали е в сила жълт код за потенциално опасно време.

 

Температурите ще продължат да се понижават и максималните ще са от 20°- 22° на места в северозападната част от страната до 28°- 30° на югоизток.

Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за септември.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи с гръмотевици. Има условия за значителни количества. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури 25°-27°. Температурата на морската вода е 26°. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините ще е предимно облачно, по билата и мъгливо. Временни разкъсвания на облачността ще има през деня над Родопите и Странджа. На много места ще вали дъжд. Има условия за значителни валежи с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 15°, на 2000 метра – около 10°.

В събота северозападният вятър ще отслабне, от запад валежите ще намалеят като обхват и интензивност, но облачността ще се задържи предимно значителна, а температурите – по-ниски от нормите за началото на септември.

В неделя на места в Западна България отново е възможно да превали. Температурите слабо ще се повишат.

През първата половина от следващата седмица ще има променлива облачност, по-често значителна във вторник. Отначало от северозапад, в Източна България по-късно от североизток, с усилване на вятъра ще нахлува сравнително по-хладен въздух. На места, с по-голяма вероятност в Западна и Централна България, ще има краткотрайни валежи, в понеделник в планинските райони са възможни и гръмотевици. Максималните температури във вторник и сряда ще бъдат предимно между 22° и 27°.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене