Фестивал „Балкански багри“ ще се проведе на 3 и 4 септември в парка на град Гоце Делчев

Фестивал „Балкански багри“ е празник на фолклорните традиции, гастрономията и културата на Балканите!

Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово Ви кани на Фестивал „Балкански багри“, който ще се проведе на 3 и 4 септември 2022 г. в Градския парк на  гр. Гоце Делчев. Очакват Ви безброй забавления и изненади, които ще направят почивните Ви дни изпълнени с приятни емоции.

Част от програмата са:

–  Арт работилници „Направи си спомен“;

– Кулинарни изкушения и напитки от местни производители и вкусове от миналото;

– Богата фолклорна програма.

Планирайте време за Вас и Вашите семейства за нашите арт работилници, където заедно ще създадем незабравими спомени! Очакват Ви много интересни занимания в събота от 14:00 часа и в неделя от 11:30 часа:

  • Работилница за бижута
  • Багри и цветове: рисуване върху текстил
  • Изкуството на квилинга: създай си картичка
  • Сръчни ръчички: забавни изделия
  • Тайните на мартениците
  • Царството на цветните фигури
  • Дървените лъжици оживяват и декорация на камъни
  • Прежда и куки: уроци по плетки и бродерия
  • Магията на носиите и плетките
  • Направи картичка – поздрави приятел

С красотата и многообразието си, традициите са най-прекият път към нашите предци и техния завет. Ще имате възможност да се запознаете отблизо с характерни за нашия регион обичаи, благодарение на съхранените умения и вкусове от местните читалища и да участвате в демонстрация на стари рецепти от района на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Каним Ви да се научите на автентично точене на баница и ронене на трахана: храни-символ на домашния уют и основна част от бита от нашия регион.

Отдайте се на една щастлива събота, изпълнена с много изкушения, изцяло произведени в нашия регион. Очаква Ви богато разнообразие от местни храни и продукти.

За тонус и добро настроение, не пропускайте и уроците ни по народни танци, където хореографи от три страни ще Ви научат на български, гръцки и румънски танц!

Насладете се на пъстра и красива фолклорна програма, с участие на изпълнители от трите общини и гости от Гърция и Румъния и през двата фестивални дни.

Потопете се в празнично настроение и си подарете незабравимо преживяване в духа на Балканите!

Фестивал „Балкански багри“ се организира от Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово, в рамките на проект „Култура и автентичност чрез съвместни събития в Югоизточна Европа“ (ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ). Проектът се финансира по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз и Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Проект „Елате и вижте“ се изпълнява от Местна инициативна група – Гоце Делчев – Гърмен – Хаджидимово (България) в партньорство с местни инициативни групи от Румъния (МИГ „Ниска крайречна горичка“ и МИГ „Лидер Бистрица Насуд“), Гърция (МИГ Кавала, Агенция за развитие) и Турция (МИГ Чамели). 

ОЧАКВАМЕ ВИ ! 

ЕЛАТЕ И ВИЖТЕ !

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене