Синоптици заговориха за сняг през септември, ето кога

Месецът ще започне с валежи – главно в западните и централни части от страната

Предстоящият септември ще бъде малко по-топъл от обичайното, като една от причините са по-честите адвекции на горещ въздух от Северна Африка, съобщават на сайта си синоптиците от Meteo Balkans.

От климатична гледна точка времето през този месец е трудно за прогнозиране поради честата смяна на циркулацията в Европа. На базата на настоящите данни, температурите и месечната сума на валежите ще са около нормата. А ето и подробности какво време ни очаква през септември:

Времето през първото десетдневие на септември

През първото десетдневие се очаква температурите да са с 2-5 градуса над климатичната норма, но сутрешните градуси ще са необичайно ниски, особено над планинските и крайните североизточни райони. Максималните температури в страната ще са между 28-32°С, а минималните ще са между 13-17, като по-ниски ще са във високите равнини полета в Западна България – до 10-12°С.

Месецът ще започне с валежи – главно в западните и централни части от страната. На места те ще са съпроводени от гръмотевици, като не са изключени и градушки. Дъждове и гръмотевици очакваме главно над планинските райони, но към края на десетдневката те ще отслабват по интензивност, температурите ще се повишават и на много места ще надминат 30°С.

Времето през второто десетдневие на септември

Ще имаме повече слънчеви часове. В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите – с разкъсана висока  облачност и на места в планините не е изключено да превали и прегърми. Температурите ще се повишават и на много места ще са между 27- 32°С.

Към 13-и – 14-и от североизток ще проникне малко по-свеж въздух, дневните температури ще се понижат чувствително и ще са под 24 -26°С. След краткотрайното захлаждане, до края на второто десетдневие градусите ще се повишат и ще са между 27-30°С. Времето ще е слънчево, но следобедите са възможни валежи над планините.

Времето през третото десетдневие на септември

Според данните на климатичните модели, вероятността от образуване на средиземноморски циклони е много по-голяма в този период. В първите дни от третото десетдневие ще облачно и дъждовно. Причината за лошото време е очакван циклон, разположен над Западните и Южни Балкани.

Очакваме и трайно понижение на температурите към края на периода. Възможни са и първите валежи от сняг над 1800-2000 метра. Повечето модели загатват за честа смяна на динамиката и чести циклони.

Любопитно – Народна метеорология

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. Според нея, ако септември е сух, то октомври ще е дъждовен. Така гласи поверието от народната метеорология. Какъвто пък е денят на Свети Симеон (1 септември), то такъв ще е целият декември.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене