Вечерни новини! Искаме от Брюксел 2,7 млрд. лв. (обзор)

Средствата идват по Плана за възстановяване до края на годината

Няма да се пълнят дупки в бюджета

Служебният кабинет е изпратил официално първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост на стойност близо 2,7 млрд. лева или 1,3 млрд. евро, съобщи вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. Ако ЕК одоби направените реформи и предложение средствата ще бъдат изплатени до края на годината.

С парите няма да се пълнят дупки в бюджета, категоричен бе Пеканов. Той обясни, че милиардите ще се разпределят по съответните министерства и проекти, за които сме поели ангажимент с документа. С аванса от Брюксел ще стартират инвестиции в софтуер и машини за предприятията, транспортни проекти, както и програмата на обща стойност от близо 2 млрд. лв. за енергийно обновяване на жилищни и публични сгради.

Пеканов съобщи и че се работи по Нов закон за еврото, който да бъде гласуван от следващия парламент. Вицепремиерът подчерта, че към момента целта остава да се въведе еврото от 1 януари 2024 г., въпреки притесненията на финансовото министерство и прогнозите за увеличаване на дупката в хазната, за които преди дни съобщи служебният финансов министър Росица Велкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене