Спряха досъдебното производство за ужасяващата катастрофата на АМ „Струма“, при която изгоряха 46 души

Спряно е досъдебното производство за катастрофата с македонския автобус, при която изгоряха 46 души. Това съобщи пред БНТ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Причината за това е, че нашите прокурори са поискали от колегите си в Северна Македония още разпити.

Нови факти, свързани със случилото се в трагичната нощ, е установило разследването дотук. В нощта на 23 ноември автобусът е изгорял напълно, но не четирите туби с бензин, които е превозвал шофьорът, са причината за това, защото те са останали непокътнати. Мантинелата е затиснала вратата, пред която са се скупчили пътниците в отчаян опит да излязат.

„Това е една огромна трагедия, която ще остане в съзнанието ми. Безпрецедентен случай. Без аналог в историята. Така беше определен този казус. Огледът продължи повече от 24 часа. Той започна по тъмно и завърши по тъмно. Главният прокурор възложи разследването на екип от следователи от НСС, които работиха неуморно под надзора на Окръжна прокуратура – Перник“, разказа говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По делото са работили 6 следователи и трима прокурори, а в рамките само на 10 дни е приключило събирането на доказателства. По думите на Милева прецедент е и подходът на прокуратурата да върне телата на загиналите със самолет.

„Наведнъж бяха върнати и всички оцелели вещи, като всяка една от вещите беше запечатана поотделно. Бяха направени 45 аутопсии. От всеки беше иззет биологичен материал, от който беше извлечен ДНК-профил. С молба за правна помощ до съдебните власти в Република Северна Македония бяха издирени и установени наследниците на пострадалите, от които също беше иззет ДНК-профил“, каза тя.

За 7 дни е направен сравнителен анализ между ДНК-профилите на загиналите и ДНК-профилите на техните близки и така жертвите са идентифицирани. Назначена е комплексна пожаро-техническа експертиза, както и съдебно-медицинска експертиза, която да установи причината за смъртта на пътниците.

„Беше установено, че голяма част от тях са починали от задушаване от пожара и термичен шок. Тук имаме настъпили 2 събития – ПТП и пожар. В следствие на катастрофата възниква пожар. От заключението на назначената по делото експертиза се установи, че шофьорът е управлявал с несъобразена и висока скорост, в следствие на което е загубил контрол от управляваното от него превозно средство. Колегите работиха и по версията за терористичен акт. Беше назначена и химическа експертиза, но категорично не беше установено наличието на взривни вещества. Македонските власти оказаха пълно съдействие при разследването на този трагичен случай. Ние с тях поддържаме много добри приятелски и колегиални отношения. Тук е мястото да благодаря и на органите на МВР и пожарникарите, които оказаха пълно съдействие на разследването. За скорошното приключване на делото главният прокурор награди следователите и съдебните лекари, които работеха по случая“, обясни Сийка Милева.

Към момента досъдебното производство е спряно, тъй като е изготвена втора молба за правна помощ до македонските разследващи. Те трябва да разпитат в качеството на свидетели оцелелите от катастрофата, както и наследниците на пострадалите.

„Същите трябва да бъдат запознати с правата и задълженията им по българския наказателен процес и дали желаят да им бъдат предявени материалите от разследването, както и да бъдат и информирани за хода на наказателното производство“, добави още Милева.

По това наказателно производство в България са разпитани около 30 свидетели, които шофьорът на автобуса, оцелелите пътници, както и очевидци. Сега на ход е Прокуратурата на Северна Македония.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене