Достоен завършек на 30-ото издание на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 в препълнения за поредна вечер Летен театър

Вотът на Фестивалното жури, зрителите и радиослушателите за най-добра авторска песен  – единодушен

За 30-та поредна година в най-слънчевия град – Сандански, се проведе престижният международен фестивал „Пирин Фолк“. За трета поредна вечер градът отново бе подвластен на магията на традициите, а Летният театър – препълнен!

С Конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа се постави финалната точка в поредната страница от историята на най-популярния фестивал у нас. А по повод юбилейното му издание президентът на Република България Румен Радев изпрати до организаторите и участниците поздравителен адрес, в който изтъкна значението на фестивала и богатството на македонската фолклорна област като неразделна част от богатата ни фолклорна история.

„Казват, че няма по-чакана награда за артиста от аплодисментите на публиката. Ето защо вярвам, че сърдечните овации неизменно ще съпровождат изпълнителите. На приятелите на музиката пожелавам незабравими мигове. На добър час“, написа още държавният глава.

15 сърцати и прецизни авторски композиции се състезаваха за сърцата на жури и публика, а изпълнителите им тръпнеха в очакване да разберат кой ще грабне най-желаните награди.

Единодушната оценка на експертните фестивално и журналистическо жури бе, че участниците в конкурса са представили много стойностни авторски песни.

В състава на фестивалното жури с председател проф. д. н. Венцислав Димов участваха и: Надежда Захариева, Димитър Динев, Атанас Стоянов, д-р Генчо Генчев и Милан Завков. А журналистическото жури бе в състав: Даниела Маринова /председател/, Светлана Кабаиванова, Бойка Атанасова, Ангел Узунов, Катя Василева и Николай Чапански.

Изненадващо за участниците тази година вотът на фестивалното жури съвпадна напълно с вота на зрителите и с този на радиослушателите на БНР Радио Благоевград. Високите оценки на двата журиращи състава пък съвпаднаха и при друга песен, която, според оценката на изпълнителката й е различна с това, че „много от песните са посветени на майката, но не и на бащата“. Един от фаворитите в Конкурса за изпълнителско изкуство и  единственият, който си тръгна в събота вечер от сцената на Летния театър не с една, а с две награди, спечели и трета – с авторската си песен.

Ето и всички победители в Конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа, „Пирин Фолк“ Сандански 2022:

I награда на фестивалното жури:

„Една любов свещена“ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

II награда на фестивалното жури:

„Бащин завет“ – Еми Стамболова

Музика: Димитър Милев

Текст: Елица Петрова

Аранжимент: Димитър Милев

III награда на фестивалното жури:

„Цвето“ – Стоян Петков

Музика: Цане Петров

Текст: Цане Петров

Аранжимент: Цане Петров

и

„Де гиди, калеш Никола“ – Дъбенската група

Музика: Сашко Митковски

Текст: Дъбенската група

Аранжимент: Сашко Митковски

Награда на зрителите:

„Една любов свещена“ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

Награда „Свети Врач“ на Община Сандански

„Пей ми, Пирине“ – Галина Димитрова

Музика: Красимир Гюлмезов

Текст: Мариета Ангелова

Аранжимент: Красимир Гюлмезов

Награда на Фен Фолк ТВ:

„Южна кръв“ – Дарко Релушкоски

Музика: Деян Момироски

Текст: Дарко Релушкоски

Аранжимент: Деян Момироски

Награда на журналистическо жури:

„Бащин завет“ – Еми Стамболова

Музика: Димитър Милев

Текст: Елица Петрова

Аранжимент: Димитър Милев

Награда на БНР Радио Благоевград – песен на слушателите:

„Една любов свещена“ – ВГ Средногорски звън

Музика: Светослав Лобошки

Текст: Мариана Пищалова

Аранжимент: Светослав Лобошки

За доброто представяне на участниците безспорно допринесоха и вълнуващите хореографии към песните, в които се включиха над 100 танцьори от Сандански и региона. Това са фолклорните ансамбли “Празник”, “Македонци”, “Никола Вапцаров” и танцова формация “Хоуп”!

Като подарък за гостите в Летния театър и за зрителите пред малките екрани, танцьорите от „Празник“ изпълниха красив танц с тъпани. Той изпълни ролята и на изкусен преход към празничната програма със специалните гост-изпълнители на вечерта – неповторимата Глория и едно от най-емблематичните за сцената на Пирин Фолк имена – Володя Стоянов – Войводата.

Очаквано, с красивия си глас и изящно присъствие на сцената,  Глория въздейства силно на публиката. Тя се представи с някои от най-емблематичните си песни, с които вдигна публиката на крака и със сигурност си спечели нови и верни фенове.

С бурни аплодисменти на сцената бе приветстван и Володя Стоянов. Появата му бе повече от впечатляваща. С премиера на нова песен — Хераклея Синтика, той подари не само красиви мелодия и текст, но и цял мини спектакъл, когато се появи в компанията на 7-годишния Николай Тахов в ролята на Александър Велики като малък, а да ни разкаже поредната красива история с песен. Друга своя емблематична песен пък — Охридска задявка Войводата изпълни в дует с красивата и изключително талантлива Боряна Карпатова. Публиката ги изпрати с бурни аплодисменти, опиянени от магията на традициите, която фестивалът съхранява през годините.

Така на сцената на Летния театър под открито небе завърши 30-ото юбилейно издание на Пирин Фолк“, чиито организатори са фолклорната телевизия Фен Фолк ТВ и Община Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене