Треньорката на грациите от „Неврокоп“ Л. Димитрова: Не е проблем, че има два клуба по художествена гимнастика в Гоце Делчев, конкуренцията винаги помага

Лазарина Димитрова е двукратна световна вицешампионка по естетическа групова гимнастика, а в момента се занимава с треньорска дейност, съвместявайки работата си в ЦСКА и „Неврокоп“ /ГД/. Половинката на гоцеделчевския ексфутболист Николай Николов води местния клуб по художествена гимнастика в различни турнири като Golden Pirin Cup, който се проведе през пролетта за пети път в Благоевград. На него златен медал в най-малката възрастова група „С“ завоюва 5-годишната Мария Бекярова с блестящото си изпълнение на съчетанието „Червената шапчица“. Третото място в тази категория бе отново за неврокопчанки и съчетанието на Стефани Калайджиева. Това е само част от спечеленото за едногодишното съществуване на „Неврокоп“.

– Г-жо Димитрова, „Неврокоп” стана на една година, каква е равносметката?

– Годината бе доста динамична, ползотворна и емоционална. Да виждаш как с всеки ден всяка тренировка се гради нещо ново, има ентусиазъм, който не е само в теб, но и всички, съпричастни към отбора, е изключителна чувственост. Участвахме на различни състезания, имаме и отличени гимнастички, а също така през тази година станахме членове на Българската федерация по художествена гимнастика. Това дава правото на нашите момичета да бъдат картотекирани и лицензирани като гимнастички, а ние като клуб да имаме своя полупрофесионален статут.

– Какви са плановете за бъдещето?

– Да продължим да надграждаме от нивото на по-голямата масовост към повишаване на равнището и влизане в по-горните категории и държавни първенства. В краткосрочен план е участието още тази есен на държавно първенство. Освен това да направим лагери със състезатели и треньори от водещи клубове в нашия спорт. Да организираме турнир в Гоце Делчев, където да дойдат представители на най-силните отбори в България.

– Кога очаквате гоцеделчевски пробив в художествената гимнастика?

– Надяваме се да се случи в най-близко бъдеще. Не бих искала да се ангажирам с конкретен срок – 6 месеца, година или две. Нашата идея е да работим в тази посока и всичко е въпрос на време, тренировки и шанс.

– Състезание в Гоце Делчев кога най-рано и на какво ниво?

– Може да имаме състезание идната година, като в него бъдат включени и елитни гимнастички, и представители от по-скромни тимове, които тепърва ще търсят своя път под слънцето на професионалната гимнастика. Гимнастички от по-висок и по-нисък ранг.

– Пътувания, лагери, състезания – това ли е животът на активната гимнастичка?

– Това е животът на една гимнастичка без никакви уговорки. Абсолютно отдаване на спорта, без никакви резерви и намеци за щадене.

– Не са ли твърде много лишенията, през които се минава?

– Може да се каже, че където и да бъдеш, трябва да се лишаваш от нещо. Ако наистина имаш цел, то по-добре е да знаеш какво да направиш, за да я постигнеш. Това е едно от нещата, които казвам най-напред на родителите и момичетата, които идват да тренират художествена гимнастика. Трябва да бъдеш готов и да знаеш какво те чака – освен дълги тренировки, хранителни режими, състезателни и тренировъчни режими. Всичко казано до момента е част от живота на всеки спортист, който има целта да гони най-доброто и най-високото ниво на представяне.

– Защо се захванахте с художествената гимнастика в Гоце Делчев, който не е център на този спорт и за него се говори от съвсем скоро?

– Много често ми задават този въпрос в последно време. Това се случи по идея и след това по покана на хора от града. В Гоце Делчев и на други места момчетата имат много по-голям избор на спорт, с който да се занимават, за разлика от момичетата, където не само възможностите са по-малко, а и на много места направо липсват.

– Какво Ви изненада тук?

– Винаги има приятни и неприятни изненади. Ще наблегна повече на приятните, докато неприятните предпочитам да оставя на заден план. Градът разполага с идеални условия за развиване на художествена гимнастика. Има много добри деца, които са амбициозни, искат да станат спортисти на високо ниво и са изключително мотивирани. Не на последно място, има безрезервна подкрепа на родителите, които са наясно, че не всеки ще стане звезда, но вярват, че това децата им да тренират ще им помогне за физическо и духовно израстване.

– За да бъде амбицията по-голяма, е нужно окото да види и ръката да пипне. Доколко основателна е информацията за организиране на лагери на водещи клубове в Гоце Делчев?

– Вярно е, че да видиш как се случва всичко е най-добре. Имаме идея да организираме такъв лагер, където нашите момичета да могат да наблюдават и в тази насока, информацията е вярна. Не мога обаче да бъда конкретна кога ще стане факт. Всичко е въпрос на време и координация. Хубаво ще бъде, ако се случи такъв лагер на елитни състезателки до края на тази година. Това ще помогне да се популяризира нашият спорт, което е част от моята философия. Правя всичко възможно да запаля колкото се може повече млади хора. Много важен човек в тази посока е Ванеса Сохейли, с която работим в Гоце Делчев и която е основен треньор на място.

– Това, че има още един клуб по художествена гимнастика в Гоце Делчев, помага или не?

– Винаги конкуренцията помага. Трябва да има конкуренция, за да има и израстване. Ние имаме своя път, те имат своя. И другият отбор в града има своите цели, ние също. Важното е да се помага на децата да развиват качествата си и да бягат по-далеч от изкушенията на днешния забързан и меркантилен свят.

Интервю на АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене