Неврокопският митрополит Серафим носи мощите на св. Лука Кримски в Благоевград

Неврокопският митрополит Серафим пристига в неделя  в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград с мощите на св. Лука Кримски. Сутринта ще се извърши празнична неделна света литургия, а мощите ще се положат в средата на храма за поклонение.

„Благочестива традиция е хората да носят малко парченце памук, с което да докоснат светите мощи и с него с кръстен знак по челата да благословят близките си“, посъветва отец Петър.

Вечерта от 17 ч. в неделя ще има вечерно богослужение във връзка с предстоящия в понеделник църковен празник „Отсичане на главата на св. Йоан Кръстител“ . В тази връзка на 29 август постът е строг, а много миряни дори се въздържат и не ядат нищо червено през този ден, да не възпоменават кръвта на св. Йоан.

Тържествената литургия ще отслужи лично Дядо Серафим, а мощите ще отпътуват от Благоевград в понеделник след обяд.

Св. Лука Кримски е известен хирург, художник и писател. Ръкоположен за дякон през 1921 г., по-късно в едни от най-тежките за Руската православна църква времена на гонения и политически репресии от социалистическия режим приема и архиепископски сан. Отива си от този свят през 1961 г., признат от хората за светец още приживе и от Украинската църква през 1995 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене