Промяна на няколко наредби е основният акцент в утрешното заседание на Общински съвет, съобщи председателят Радослав Тасков

Ден преди редовното месечно заседание на Общински съвет Благоевград, председателят на местния парламент Радослав Тасков представи пред представителите на медиите и обществеността какво предвижда предварителния дневен ред, в който са включени 51 точки.

Предстоящото редовно заседание, което е насрочено за утре – 26 август от 09:30 часа в зала „22-ри Септември“ на община Благоевград, ще започне с приемане на годишния отчет за изпълнение на бюджета, инвестиционната програма на Община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг и друга отчетна информация за 2021 година. Точката ще бъде докладвана от Йосиф Кочев – Председател на Комисия по бюджет, финанси и европроекти.

Председателят на Общински съвет припомни, че по темата вече е било проведено обществено обсъждане, в рамките на което обществеността подробно е била запозната с отчета и с финансовите параметри, посочени в него.

Г-н Тасков информира, че до момента в деловодството на Общински съвет има входирани две предложения за извънредни точки и едно искане за изказване от гражданин, което касае детските площадни на територията на Община Благоевград.

Относно извънредните точки, председателят съобщи, че първата от тях касае приемане на подробен устройствен план (ПУП). „Преди година и половина Общински съвет даде съгласието си за изработването на ПУП за построяването на православен храм в района на пазара, в частта от към бул. „Джеймс Баучер“. Този ПУП е готов и сега трябва да гласуваме разделяне на имота, така че да станат два отделни – един за пазара и един за храма. Предполагам, че още на сесията през месец септември ще Общински съвет ще се произнесе и по искането на Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим за даряване на въпросната земя за изграждането на храм, така че да може да започне и същинското строителство“, обясни г-н Радослав Тасков.

Втората извънредна точка е свързана с изменение на Плана за регулация на VII-ми микро район. Това е до Помощното училище. Там е имало имот, предвиден за изграждането на църква. С предложението ще бъде направена промяна, така че на терена да може да бъде изграден Общностен център за работа с малцинствените групи.

В рамките на заседанието ще бъде гласувано и предложение, относно определяне размера на трудовите възнаграждения на кметовете в рамките на действащата нормативна уредба и средствата за работна заплата и изменение на Решение № 26/11.12.2015 година на Общински съвет Благоевград.

Председателят на местния парламент коментира, че основен акцент на утрешното заседание са измененията и допълненията към няколко наредби, една от които е Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред на територията на община Благоевград.

Измененията са в изпълнение на съдебно решение, влязло в законна сила, с което е разпоредено Наредбата да се провъзгласени за нищожни.

В останалата си част измененията са породени от необходимост за осигуряване на синхронизация с нормативни актове с по –висока степен.

По отношение на санкционните норми, предложението е за диференциация на санкциите с оглед тежестта на нарушението, като са предвидени минимални и максимални размери.

Промени ще има и в Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на община Благоевград. Предложението е изцяло по повод доклад № 53-00-1467/30.12.2021 г. за резултатите от последващ контрол за изпълнение препоръки по одитен доклад за съответствие изготвен от Сметната палата.

Изменения ще се гласуват и във връзка с Наредбата за условията и реда за упражняване правата на собственост в търговските дружества, участието в граждански дружества и сключването на договори за съвместна дейност. Предложените изменения и допълнения касаят прецизност на текстовете, обусловени от приложението на Наредбата, установени във времето след приемането ѝ. Същата е в сила от 01.01.2022 г.

Местните парламентаристи ще трябва да дадат своя вот и по предложение на кмета, относно приемане на годишен обобщен доклад за резултатите от дейността на общинските публични предприятия за 2021 година.

Предложенията, включени в дневния ред на предстоящото заседание, са разгледани от постоянните комисиите към местния парламент.

Дневният ред беше одобрен на Председателски съвет към Общински съвет Благоевград, провел се на 22 август 2022 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене