Сушата в Тексас разкри следи от динозавър на 113 млн. години

Снимка: Dinosaur Valley

Те носят името „пътеката на самотния рейнджър“

Суша мори не само Европа и Китай, но и САЩ. В Тексас отдръпването на водите разкри стъпки от динозавър на 113 милиона години.

Масивните следи, които принадлежат на един акрокантозавър, не са виждани от 2000 г., тъй като се намираха под вода и няколко слоя утайки.

Следите в държавния парк Dinosaur Valley в Тексас са едни от най-добре запазените в света, каза началникът на парка Джеф Дейвис.

Почти цял Тексас е изправен пред суша според американския мониторинг.

Миналата седмица повече от 87% от щата изпитваха една от трите най-сериозни категории суша – тежка, екстремна и изключителна. Изключително сухите и горещи условия през лятото накараха река в централния парк на Тексас да пресъхне почти изцяло, разкривайки следите.

Суперинтендант Дейвис каза пред BBC, че наскоро разкритите следи се наричат ​​“пътеката на самотния рейнджър“ и принадлежат на един акрокантозавър, който е оставил стъпки в продължение на 30 метра. Има приблизително 140 следи от този един динозавър, като около 60 са видими сега.

Акрокантозавърите са били тераподи, „типичен трипръст динозавър“, обяснява Дейвис. Високи около 5 метра, те са тежали блидо седем тона.

Тези динозаври вероятно са били плячка на савропосейдон – другите видове, чиито следи също се срещат в държавния парк.

Савропосейдонът е висок близо 9 метра, с дълг врат и тежи около 44 тона като възрастен.

Екстремното време доведе и до други изненади.

Човешки останки бяха открити в езерото Мийд – най-големият резервоар в САЩ – докато нивото на водата намалява.

Не всички суши се дължат на изменението на климата, но излишната топлина в атмосферата извлича повече влага от земята и влошава сушите.

Светът вече се е затоплил с около 1,2C от началото на индустриалната ера и температурите ще продължат да се повишават, освен ако правителствата по света не направят рязко намаляване на емисиите.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене