Лятната ковидна вълна ескалира след морските почивки

23-ма на лечение във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград, 10 в МБАЛ – Гоце Делчев

Лятната ковидна вълна в Пиринско отново се прояви след морските почивки. Към вчерашна дата са регистрирани 107 нови случая в Благоевградска област, които са установени с бързи антигенни тестове. Симптомите на доминиращия в момента подвариант на „Омикрон“ са главоболие, болки в гърлото, втрисане, повишена температура. Болшинството от заразените изкарват сравнително леко вируса за около седмица, като сред тях има преболедували и ваксинирани. В болница постъпват предимно възрастни хора над 65- годишна възраст, които обаче не са с тежки усложнения.
Във вътрешно отделение на МБАЛ – Благоевград се лекуват 23-ма пациенти, каза завеждащият д-р Румен Кондев. 12 са ковидните легла в инфекциозното отделение. В МБАЛ „Иван Скендеров“ хоспитализираните с Ковид-19 са 10, но те са в средно тежко състояние, заяви за „Струма“ зам. директорът на болницата д-р Ангел Тонгов. 6-има са малките пациенти в детско отделение с коронавирусна инфекция, като 3 са пред изписване.
„При децата вирусът протича с разстройство и повръщане или ларингит, но преминава за ден-два. Възрастните също го изкарват по- леко в сравнение с предишните вълни. Броят на положителните тестове в лабораториите расте, но болшинството от заразените са на амбулаторно леченение и не стигат до болница“, обясни д-р Тонгов. Като цяло епидемичната обстановка в цялата страна е спокойна, а ковидната карта е в зелено във всички региони. Публична тайна е обаче, че броят на заразените е много по-голям, но повечето въобще не се тестват и даже не се карантинират. Прогнозата е, че това ниво ще се запази през следващите 5 дни, което се отнася и за първи регион, към който спадат областите Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Софийска и София град.
Според вирусолога проф. Радка Аргирова вече преминаваме към ендемичния период на вируса, през който той постепенно ще се приравнява към другите респираторни заболявания.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене