Делян Добрев (ГЕРБ) показа как са ощетявани българите с покупката на газ и обяви: Трябва да има наказани!

Няма газ нито за хората, нито за бизнеса. Ние месеци наред предупреждаваме, че управниците от ПП въртяха далавери. Това заяви политикът от ГЕРБ и енергиен експерт Делян Добрев в предаването „Още от деня“по БНТ.

Той показа фактура, от която се вижда, че газът, който сме получавали е руски, чрез дъщерна компания на „Газпром“. Другата такава фирма е „Мет“, обяви Добрев и показа друга фактура. По думите му собственик на фирмата е санкциониран руски олигарх. „Руска компания на „Газпром“, регистрирана в Швейцария, ни доставяше газ до 2012 г. Едва се отървахме от тази компания, този посредник и като се отървахме, газът ни тогава падна с 22%“, каза бившият енергиен министър.

На въпрос, ако е бил продължен договорът с „Газпром“ какво е щяло да ни струва, Добрев цитира доклад на „Булгаргаз“, от който става ясно, че за юли е трябвало да платим 89,50 евро. „Разликата е 200 млн. евро повече за три месеца сме надплатили, заяви той. До стотинка може да се сметне какво са ни стрували посредниците на Промяната“, заяви бившият енергиен министър на ГЕРБ.

Той описа и друга схема: „Купуваме евтин руски петрол и го продаваме като „Брент“ и така са ни ощетявали с един лев на литър. Смятаме, че това е правено умишлено и трябва да има разследване и наказани“, уточни Делян Добрев.

„Дори с тези танкери, които бяха договорени, пак не ни достигаше газ. От доклад на БЕХ става ясно, че над 2 млн. мегаватчаса недостиг. Трябвал ни е поне още един танкер на месец. Не разбирам защо се отказаха от танкерите. В цял свят има недостиг, а ние се отказваме. Как има поръчани танкери, но няма осигурен свободен капацитет. Смятам, че това е направено умишлено пак заради посредниците. Защо Промяната не стартираха търг, след като знаят, че ни изтичаше договора с „Газпром“?“, чуди се Делян Добрев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене