Младежи чистят вековното училище в Лешница за нов живот на школото

Ентусиазирани младежи се включиха днес в акцията по почистване на вековното училище в санданското село Лешница. Мисията на местните хора е да възкресят школото в неговия автентичен вид. Напълно е готов новият покрив на сградата, който слага край на течовете и мухъла. Подменени са и носещите греди. До две седмици ще се положи и изолация на външните стени.

„Радващо е, че толкова млади хора са тук и помагат. Има и възрастни, но младежите са много повече. Почистваме помещенията от падналата стара мазилка, от махнатия гредоред. Изрива се всичко, слага се в чували и се изнася в контейнерите. отвън също има доста отпадъци. Кампанията по почистването ще продължи и утре, и следващия уикенд. Целта е да подготвим стаите за вътрешен ремонт”, каза отец Димитър Илчев, който е инициаторът за даването на нов живот на училището в селото.

Той призна, че местните хора ги чака дълъг и тежък път до пълния ремонт и възстановяването в автентичен вид на тяхното школо, което десетилетия наред е било средище на образованието и духа. Целта е то да отвори врати отново навръх своята стогодишнина догодина. Тук ще се преподава вероучение в Неделно училище и ще се подреди музейна експозиция за миналото на населеното място.

Каузата на местните хора е да съхранят вяра, култура и традиции. С пълна сила продължава кампанията за набиране на финансови средства, разчита се на дарители. Много от гурбетчиите, чието родно село е Лешница, също помагат за осъществяването на благородната инициатива.

Мисията на жителите на Лешница може да се подкрепи на място – в храма „Света Марина”, както и по банков път. Ето и банковата сметка:

Банка ДСК ЕАД

IBAN: 83STSA93000014806034

В полза на Неврокопска митрополия – Църковни настоятелства

Код  519, село Лешница, основание за внасяне – ремонт на училище.   

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене