Вечерни новини! В болницата – само с електрони направления

Министерството на здравеопазването припомня, че от 1 август вече е задължително направлението за хоспитализация да се издава електронно. Няма да има направления за постъпване в болница на хартия.Смята се, че това ще улесни както пациентите, които вече не носят хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути.

Целият процес вече е цифровизиран – от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му, до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие.

Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време вече може да се удостовери в кои болници колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла.

До 28 юли са издадени близо 19 милиона електронни направления за преглед, близо 8 милиона електронни рецепти, около 2 милиона електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 милиона направления за консултация.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене