Много софиянци още си спомнят за силен смерч, разразил се на 14 юни 1958 г. столицата, който повали и изкорени дървета с дебелина над 40 см.

Летните разрушителни бури

През лятото и в нашата страна се наблюдават смерчове, които се наричат още торнадо или тромба. Смерчът е силен вихър с приблизително вертикална ос от няколко десетки метра. Има вид на тъмен облачен стълб.

От един гръмотевичен облак може да се спускат едновременно няколко хобота. Скоростта на вятъра в смерча достига до 100 метра в секунда и предизвиква катастрофални разрушения. Ето някои любопитни случки за проявите на смерча.

В околностите на Варна на 31 май 1906 г. се образувал смерч и над града се изсипал проливен дъжд от риби, раци и други морски животни, които смерчът всмукал от морето и „подарил“ на варененци.

Много софиянци още си спомнят за силен смерч, разразил се на 14 юни 1958 г. столицата, който повали и изкорени дървета с дебелина над 40 см.

Много по-мощен беше смерчът над Родопите на 29 май 1961 г. Сравнен по количество повалена гора, той е 33 пъти по-разрушителен от смерча на Витоша.

Ето и някои интересни прояви на смерча, наблюдавани в други райони на света. Един от смерчовете, който се разярил близо до Москва, е унищожил изцяло старата Аненковска гора, а кравите, които пасели по това време в горичката, били издигнати летели известно време въз въздуха.А гъстите клони на дърво спасили живота на човек, който летял заедно с дървото на около половин километър.

Смерчът, който се разразил преди години над Неаполитанския залив, предизвикал градушка от портокали над града, вдигнати от уличния пазар.

В САЩ всяко торнадо (смерч) струва около 100 хиляди долара, а за годината – около 75 милиона. Средно годишно там загиват около 200 души от смерчове.

Хубави спомени е оставил смерчът, който съпътствал ураган през 1977 г., сред жителите на индийското пристанище Баханавар. За няколко минути той е издигнал хиляди тонове пясък, камъни и тиня от дъното на залива и ги отнесъл в океана. Поради това пристанището се разширило няколко метра и станало дълбоко 3 метра. Според специалисти за извършване на такава работа от хора биха били необходими около две години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене