Август тази година не е за Черно Море!

Двама удавени, дузина спасени по Южното Черноморие

Триметрови вълни връхлитат залива, туристи бягат от ивицата

Трябва да завали или да се появи южен вятър

Седми ден продължава мъртво вълнение с огромни вълни, които блъскат бреговете на Бургаския залив. След Преображение Господне, морето се “обърна” и опасни подводни течения връхлетяха плажовете на юг от Бургас. В четвъртък, вълнението на морето бе четири бала, а ден преди това, на отделни ивици достигаше до 6 бала. Вълните заливаха първата линия на чадърите и шезлонгите, а в Ахтопол се изви мощна буря, която изпочупи голяма част от тях.

От 2-ри август, когато се чества Илинден по старому и поверието гласи, че морето взема жертви, инцидентите има всеки ден, разказаха пред “Труд” морски спасители. Само за един ден на плажовете в Слънчев бряг и Приморско се удавиха молдовец и чехкиня, и двамата туристи, дошли да летуват на нашето море.

В Несебър и Бургас, спасители и хора, плажуващи по ивицата със семействата си, в това число и шампионът по водна топка Огнян Матев, спасиха десетина души от мъртвото вълнение.

Очевидци описват случките като филм на ужасите. Спасени и спасителите им, излизали от водата плачейки и часове наред не можели да се успокоят.

“Влизането в морето е забранено. Пускаме летовниците най-много до кръста. Морето дърпа страховито навътре. Мъртвото вълнение копае подводни ями и влачи къпещите се. Не изпускаме тези, които влизат в морето и за секунда. Ситуацията е много сериозна”, разказа пред “Труд” Петър Русев, старши спасител на Бургаския плаж.

Всички чакат морето да утихне. Интересното е, че тази година, то беше спокойно и “мъртвакът” се появяваше много по-рядко от предишни сезони. Дори на 20-ти юли- Илинден по нов стил, морската шир беше “като тава”- тиха и спокойна, без вълни. От Преображение обаче вълните са толкова големи и страшни, че мнозина летовници, при вида им, си грабнаха хавлиите и се прибраха по хотелите, разказаха очевидци.

За да утихне морето, нужни са две неща – или да завали дъжд, или да задуха не северен, а южен вятър. Мъртвото вълнение обикновено трае по 3, 5, 7 дни. Дано в края на тази седмица да изчезне, обясни спасителят Петър Русев.

Имало е години обаче, когато мъртвакът не си е отивал 20 поредни дни т. е. цял месец.

“Истински кошмар е. Освен мъртвото вълнение има и силен мелтем – вятър, който вдига вълната”, разказаха спасители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене