Чудото Одрин! Истанбулски търговци се местят в Одрин заради голямото българско пазаруване

Докато кметът на Одрин се чуди как да премахне от улиците табелите на български език, в които няма „и една турска дума“, към града на голямото българско пазаруване има миграция на търговци.

„В Одрин, където десетки хиляди български граждани се стичат да пазаруват, напоследък има миграция на търговци. Те пристигат от околните провинции, предимно от Истанбул“, пише агенция IHA.

Българските граждани идват в града в ранни зори, пазаруват през целия ден и напускат града с препълнени с одринска стока коли. Търговци и занаятчии от Истанбул, Текирдаг, Къркларели и Чанаккале започнаха да наемат магазини в Одрин. Наемите на работното място, които бяха 15 хиляди лири при интензивно търсене, се увеличиха до 50 хиляди лири, твърди шефът на Асоциацията на консултантите по недвижими имоти в Одрин Серхат Чекер.

„90 процента от клиентите ми са българи. Надявам се да продължи така. Без българи работата ни ще бъде трудна“, споделя търговецът Тюлай Кайтан.

Както вече 24rodopi.com писа, с декрет на президента Реджеп Тайип Ердоган от 27 юли българите получиха правото да влизат в Турция с лична карта в случаите на транзитно преминаване или туристически посещения до 90 дни в рамките на период от 180 дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене