Получаваме енергийна помощ!

От 15 август започва изплащането на помощите за енергийно подпомагане за предстоящия отоплителен сезон, обяви вицепремиерът и министър на социалната политика Лазар Лазаров.

Едно от условията е кандидатите да не отдават жилище под наем, както и да отговарят на определени подоходни критерии за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията.

Условия

Не бива също да са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество; да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея,  която може да бъде източник на доходи.

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

До този момент близо 200 хиляди са кандидатствали, одобрените са над 100 хиляди. Очаква се целевото подпомагане да обхване 310 хиляди домакинства. Сумата за месеците от ноември до края на март следващата година е 623 лева и 55 стотинки за 5-те отопляеми месеца, което е с 20 процента повече, отколкото през миналия сезон.

„Лицата ще имат възможност да направят своя избор как и с какво да се отопляват“, каза министърът.

Подкрепа

Предвижда се над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храна и хигиенни материали, а услугата „Топъл обяд“ ще получават над 50 000 нуждаещи се.

Служебното правителство ще предложи минималната работна заплата за следващата година да бъде 770 лева при 710 от 1 април т. г., посочи още вицепремиерът. Идеята е тя да се обвърже със средната за страната през предходната година и да е наполовина на нея. Ще има и преходен период за нейното въвеждане в законодателството, но ще продължим дискусията със социалните партньори, допълни той. По думите му това ще бъде предложение, което следва да намери своята реализация в Закона за държавния бюджет за 2023 г.

Бедност

Служебното правителство предлага също линията на бедност да е 504 лева за следващата година при 413 лв. сега  и тя да е обвързана с отпускането на социалните помощи, но това трябва да се приеме от Народното събрание, каза Лазаров. Обхванатите ще се увеличат от 66 хиляди на 86 хиляди души през следващата година.

Министърът обяви, че в четвъртък предстои обсъждане със социалните партньори на предложение на министерството за предоставяне на 5 млн. и 600 хил. лева за осигуряване допълнителна заетост за лица от уязвимите групи. По думите му тези средства са част от Националния план за действие по заетостта и така над 25 хил. лица ще бъдат включени в заетост, а 11 хил. души ще преминат през различни курсове за обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене