Невероятният спектакъл „Искрата, която запалва огъня“

IMG_1105

Невероятният спектакъл „Искрата, която запалва огъня“ бе кулминацията на мероприятията, посветени на 120 години читалищно дело в Банско. В препълнената зала над 150 самодейци, от които 40 деца, показаха творчеството си и заслужено получиха бурните овации на публиката.  Спектакълът бе подготвен от творческия колектив Десислава Баханова, Димитър Бачев, Райна Асева, Мария Пицина, Костадин Бърдарев и Димитър Касапинов.  В началото на концерта бяха показани снимки от албума „120 години непресъхващ извор“, с автор Йорданка Калистрина и филма на Маргарита Полежанова „120 години читалищно дело“.

„Вече 120 години най-старата културна организация в града ни осъществява благородната си мисия в полза на поколенията. Извървеният път през всички тези десетилетия доказа, че нашето читалище заема важно място не само в живота на банскалии, но и в националната културна съкровищница. Днес, когато разгръщаме страниците на неговата история, чуваме гласовете на дедите ни, които всеотдайно и безрезервно са влагали ум, сърце и талант в темелите на българското просвещение и книжнина, в театралното дело и културния подем. Градено и оживявано от любовта им, нашето читалище и днес е притегателно място за всички онези, които имат нужда от духовност, изкуство и знания.

Използвам случая, за да Ви засвидетелствам подкрепата си и дълбокото си уважение към Вашия дух, труд и талант. Бъдете живи и здрави и пазете огъня на българщината! Правете го с онази отдаденост, с която са го правили основоположниците на читалищното дело в Банско!“, каза в обръщението си към читалищните дейци и всички присъстващи кметът на общината Георги Икономов.

М. Цонев, представител на Съюза на народните читалища, връчи плакети и значки на Райна Икономова, Незабравка Икономова, Снежана Йопева, Мария Тодева, Йорданка Калистрина, Константин Икономов, Елена Калайджиева и Георги Касапинов.

Поздравителни адреси по повод юбилея бяха получени от министъра на културата доц. Д-р Марин Иванов, обществени организации, училища и граждани.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене