Вечерни новини! Всичко по темата! Защо Украйна спря доставки на петрол към Европа?

Причината са наложените на Русия санкции от ЕС

Унгария, Чехия и Словакия не получават нефт от 4 август

Трите държави получиха изключение от евроембаргото

Украинската компания “Укртранснафта” е спряла от 4 август доставките на руски петрол по южното разклонение на петролопровода “Дружба” към Унгария, Чехия и Словакия. Това съобщи вчера Игор Демин – прессекретар на руската държавна компания “Транснефт”, предаде РИА “Новости”.

Демин уточни, че транзитът на нефт през Беларус към Полша и Германия продължава.

Той допълни, че “Укртранснафта” осъществява услуги по транспортиране при стопроцентово предплащане, но при последния опит да бъде направено плащане за транзита средствата са се върнали на сметката на “Транснефт”. “Газпромбанк”, който обслужва плащанията, ни уведоми, че плащането е върнато заради влизането в сила на седмия пакет санкции на ЕС”, отбеляза Демин.

Тоест руската страна не може да плати за транзита в условията на наложени от Европа санкции. А пък украинската компания не е получила парични средства, за да извърши услугата.

Унгарското издание 444.hu отбелязва, че за Будапеща това може да е голям проблем предвид ниските цени, поддържани от компанията MOL, благодарение именно на руския петрол – секне ли този поток, мярката трудно ще издържи.

“Разрешаваме ситуацията, но е много неясно”, коментира словашкият министър на енергетиката Рихард Сулик, с което потвърди, че страната му вече не получава руски петрол.

Петролопроводът “Дружба” минава през Беларус и от там се разклонява на север (към Полша и Германия) и на юг. Транзитът в момента не се осъществява на юг – разклонението, което пресича границата на Беларус с Украйна. По този маршрут трите държави получават по 250 000 барела дневно.

Тъкмо за доставките по “Дружба” към трите държави бе направено изключение, когато ЕС одобри през май частично ембарго за внос на руски петрол.

“Транснефт” още от март е санкции заради войната в Украйна. “Газпромбанк” не попадна под обхвата на санкциите. През декември 2019 г. “Транснефт” удължи договора с Украйна за пренос на петрол до 1 януари 2030 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене