Пътни експерти: Довършването на АМ „Струма“ е ключово за облекчаването на трафика по Кресненското дефиле

Кресненското дефиле е един от най-опасните пътни участъци у нас. Освен че е много опасен, е и много натоварен.

На ден минават около 11 000 автомобила, а наскоро бяха въведени нови ограничения като забрана на изпреварванията и физически разделители на пътя. Затова пътните експерти настояват да бъде довършена магистрала „Струма“, която да облекчи трафика.

Това е едно от най-натоварените трасета, защото целият международен трафик за Гърция минава оттук. Построяването на магистралата е от изключителна важност не заради друго, а защото животът и здравето на хората са заложени на карта, каза Диана Русинова -главен експерт по пътна безопасност към Европейския център за транспортна политика.

Бившият заместник-министър на транспорта Ангел Попов също е категоричен, че движението по тази отсечка трябва да бъде еднопосочно, а трафикът към Гърция да се отдели.

Всеки ден мислим колко човека могат да загинат тук. Защо – защото е взето решение, което ние се двоумим дали е правилно и икономически изгодно за България. Сега при варианта, при който ще спрем магистралата – нали разбирате България колко пари трябва да върне на ЕК за нещо, което комисията е одобрила?“, коментира Попов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене