Разложката общинарка Злати Стойчева пълни купи с камъчета-сърчица, донесени от всеки покорен от нея планински връх

Началникът на отдела за европейски програми и проекти в община Разлог Златка Стойчева от началото на лятото не е пропуснала уикенд, в който да не покори поредния връх в Пирин. Голяма Каменица, Дженгал, Демяница, Момин двор, Кралев връх, Мозговишка порта, Бъндеришки чукар, Спанополски чукар и много други красивата общинарка ги покорява на един дъх, при това повечето от върховете – за пореден път. Злати вече си е изработила и стереотип – на върха неизменно се снима с табелката, след което прави бърз оглед и си намира камъче във формата на сърчице. Въпросните камъчета тя съхранява в купи у дома си и безпогрешно може да каже кое откъде точно е.

Слабостта си към Пирин Злати обяснява простичко: „Живея и работя в Разлог, град, който е прегърнат от планините Пирин и Рила. Разхождайки се по улиците на Разлог, обичайна гледка е да виждаш върховете на планините. Те са част от нашия живот. Тази гледка и близостта до планината сякаш те подканят да се качиш там, горе. Разлог има и традиции в планинарството, има и много активно туристическо дружество, в което членувам и аз. Хората от цялата територия на община Разлог обичат планината, тя е техен дом. Нашите родители са ходили по планините и напълно нормално са ни предали техния опит и са запалили огънчето и в нас. Дали е хоби, дали е любов, дали е слабост – не зная, но да се катеря по Пирин за мен е начин на живот“.

Общинската шефка си признава, че сравнително късно започнала с ежеседмичните си планински походи – била на 24 г., при това го направила не в Пирин, а в Стара планина, където направила сефтето с връх Ботев.

Веднага щом се прибрала в Разлог, тя проучила обстойно Пирин и установила, че в него има над 60 върха с височина над 2000 м, има и десетки безименни върхове. И ги започнала един след друг. Така за последните 10 г. успяла да покори над 40 от високите върхове в Пирин, някои от тях – по няколко пъти. Сред любимите й е Даутов връх, който не е от най-популярните, но гледката от там всеки път я оставя без думи.

„А и Пирин не е само върхове, той е красив със своите езера, долини, реки. Има прекрасни туристически маршрути както за начинаещи, така и за напреднали“, обяснява Златка, която много често си прави излети и до някой циркус, хижа или езерна група.

Запалената планинарка обаче отдава дължимото и на останалите български планини, които са 39 на брой. Например само през 2021 г. тя качила около 50 върха из Пирин, Рила, Родопите, Осогово и др., което си е по връх всяка седмица. И вече е стигнала етап, в който започва да поглежда навън – в посока европейските върхове. „Мечтая за Доломитските Алпи и хубавото е, че при мен мечтите се сбъдват“, доверява тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене