Гоцев връх – кацнал между България и Гърция Подценяван и непознат

Планина Славянка! Тя се намира на края на географската граница на България – почти неизвестна, дива и все още истинска – планината, в която смъртта си намират двама велики българи – Гоце Делчев и Димчо Дебелянов. И макар да се оказва извън популярните туристически маршрути, Славянка е красива и много интересна планина на границата ни с Гърция. Местните я наричат Али ботуш, така че ако спрете с колата някъде в околността на Хаджидимово и питате за пътя към Славянка, няма да ви упътят.  Сред най-лесните подстъпи към планината е преходът от село Парил. Селото се намира след Гоце Делчев в посока Копривлен.

Село Парил още пази духа на старата България. Веднъж достигнали до селото, трябва да знаете, че следващата ви спирка е на 3-4 километра пеша – това е хижа „Славянка“. Хижата е някогашна гранична застава и макар отскоро да функционира като хижа, не я подценявайте – тя има всички удобства за един планинар – ремонтирана и чиста е. За хижаря се носят легенди, че приготвял страхотен боб със сланина, но това трябва да проверите на място. Преди да тръгнете, се уверете, че екипировката ви е качествена. Добрите обувки са сред най-важните неща за един преход в дивата Славянка.  Ако сте решили да направите един преход през непознатите маршрути на планината, трябва да знаете, че това е място, на което виреят над 20 вида растения ендемити. Това означава, че там ще срещнете цветя и тревички, които не растат на нито едно друго място на планетата. Насладете им се, както и на поляните с мурсалски чай, който е толкова полезен и лековит. Ако си носите добър термос с гореща вода, можете да си направите направо на място – няма как да го объркате, защото ухае наистина страхотно. Обичате аромата на цъфнали кестени – не пропускайте разходката из кестеновите гори на Славянка напролет. Това е едно от малкото места в България, в които можете да видите диви кестени, както и страхотни гори от черна мура. Почти мистични, гъсти и наистина впечатляващи сетивата – залесените склонове на планината са истинско съкровище. Ако пък ви се случи да замръкнете в дивата Славянка, не се притеснявайте. Ще можете да видите най-ярките звезди на България. Мястото е изключително специфично, защото т.нar. светлинно замърсяване  (градовете, които светят вечер) почти липсва.

Гоцев връх – кацнал между България и Гърция Подценяван и непознат – Гоцев връх всъщност изобщо не е толкова нисък. Той се гордее със своите над 2 200 метра и предлага страхотна панорама към Боздаг (още една непозната планина, за която ще ви разкажем) и връх Шабан и Голям Царев връх. На изток от назъбеното било, на което се намира Гоцев връх ( кръстен на Гоце Делчев) се намира местността Валозите, а на север от първенеца е Салюва джамия. Оголен и предлагащ страхотна панорама, Гоцев връх се достига най-лесно от хижа „Извора“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене