Тежки проблеми в тунелите по протежението на главен път Е-79 и съоръженията в Кресненското дефиле са установени по време на инспекция

Тунелите на Е-79 опасни за живота и здравето на пътуващите

Тежки проблеми в тунелите по протежението на главен път Е-79 и съоръженията в Кресненското дефиле са установени по време на инспекция. Проверката е извършена от Европейския център за транспортни политики, АПИ, и служители от „Националната полиция“.

Има различни дефицити и тежки проблеми в тунелите. Всички те представляват пряка опасност за живота и здравето на хората, категорични са от ЕЦТП. Доказано е и безхаберие от страна на Областно пътно управление в Благоевград.

В тунел „Железница“, където преди няколко дни стана челен сблъсък и двама души пострадаха, липсва осветление, а светлоотразителите по стените са толкова замърсени, че светлоотразителността им е нулева.

Освен това липсва маркировка, а крайните линии също нямат светлоотразителност заради натрупания върху тях дебел слой прах, който очевидно не е почистван никога, въпреки, че от ОПУ-Благоевград твърдят, че това се прави поне веднъж годишно. Всичко изброено на практика отнема нормалната възможност на участниците в движението да се ориентират и да имат адекватно поведение.

Тунелът при симитлийското село Крупник е в малко по-добро състояние, като там поне пътната маркировка отговаря на нормативите. Друг е въпросът, че осветлението, макар и работещо, е извън нормите, също както и светлоотразителите по стените, констатираха от ЕЦТП.

„Изключително неприятно впечатление направи отказът на Областно пътно управление -Благоевград да бъде извършено спешно почистване на светлоотразителите в тунел „Железница“, което би могло в известна степен временно да подобри видимостта, преди да бъдат отстранени всички проблеми“, заявиха проверяващите.

„Дали става дума за безхаберие или липса на пари за подобни дейности и превенция, е въпрос, чиито отговор не търпи отлагане. Както и практическите действия! Защото всяка секунда нечии живот е застрашен при преминаване през тези тунели. И отново е необходимо взимането на спешни мерки, които в конкретния случай с двата тунела дори не са свързани с огромен бюджет. Затова остава да разчитаме на добрата воля на стопанина на пътя“, информираха от Европейския център.

Към момента се инспектира тунела при Кочериново, съвместно между Главна дирекция „Национална полиция“, Агенция “Пътна Инфраструктура”. 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене