По време на “Промяната” и корупцията скочи двойно!

Данни от проучване на Евробарометър сред бизнеса

90 на сто твърдят, че подкупите са част от бизнес културата ни

Условия на търговете се нагаждат

Корупцията в България е два пъти по-разпространена в сравнение със средното ниво за страните от ЕС. Това показва европейско проучване на Евробарометър, проведено сред 12 790 предприемачи в страните от ЕС, от които 525 български. Анкетата е направена по телефона в периода 4-22 април, когато на власт беше правителството на Кирил Петков.

62 на сто от българите и едва 34 от европейците определят корупцията като една от основните пречки, които не им позволяват да развиват компаниите си. Още повече – 67 на сто, считат че проблем за правене на бизнеса са “покровителството и шуробаджанащината”, а 74 на сто – сложност на административните процедури.

Над 90 на сто от анкетираните българи считат, че корупцията е част от бизнес културата в България, а виновните за нея не се наказват. Според родните предприемачи най-разпространено е финансирането на политически партии в замяна на обществени договори или влияние върху създаване на политика. Този отговор са посочили 40 на сто от анкетираните.

Следват предпочитания към приятели или членове на семейството в обществените институции и при правене на бизнес.

В проучването корумпираността на партии (46%) и политици (52%) също стои високо сред възможните отговори, но отчетливо за по-корумпирани са смятани полиция, митници и държавни служители, решаващи обществени поръчки и даващи разрешителни.

18 на сто от предприемачите казват, че от компанията им очакват услуги или пари, за да получат разрешително. Според бизнеса най-разпространено е да се манипулират търговете в полза на даден кандидат (71%), да се променят условията, след като поръчката вече е обявена (56%), кандидатите да участват в изготвяне на условията и конфликт на интересите при оценка на офертите – по 55 на сто, злоупотреби с пряко договаряне (51%), договаряне между кандидати (48%), промени в параметрите на договора след спечелване на конкурса (40%).

Едва 10 на сто от българските предприемачи вярват, че виновните за корупция се наказват.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене