Уникум! Хотел за насекоми отвори врати в Благоевград!

Атракцията радва малки и големи в Благоевград. Калинки и пчели намират подслон през зимата. Оригиналната идея е на малчуганите от Детския и младежки център в града, но не е за да печелят от мухи туристи и мравки летовници, а за да опазват пчели, калинки и други видове, които оцеляват трудно през зимата. „Хотелът е построен от дървени палети и има различни отделения, където се слагат природни материали, като кестени, шишарки, дървесина, камъчета и хартия. Целта е насекомите да влязат вътре и да прекарат студените месеци, за да оцелеят“, сподели пред Топ Преса Евгени Пенев, директор на Детския център, по чийто проект е хотелът. По думите му децата изработили атрактивната къщичка с помощта на ръководителите си и с нетърпение очакват първите гости на хотела. За да е още по-интересно, те разграфили стаите за туристи, за приятели и за младоженци.
„Примери за насекоми, които зимуват през студените месеци, са калинките и пчелите, както и някои едри оси. Те търсят убежище от студа по таваните на къщите, под дънери и камъни, под листата или дупки в стволовете на дърветата. Друг интересен факт е, че някои насекоми прекарват студените месеци във вид на какавиди и са сред първите, които се появяват през пролетта. Затова благодарение на идеята за хотела ние можем да им помогнем да продължат живота си по-лесно“, разказва Евгени.
Ограничение за броя на посетителите в хотела няма да има и те ще имат възможността да останат
колкото желаят. Ако стаите се препълнят, насекомите сами ще трябва да решават дали могат да си поделят пространството, или някой трябва доброволно или насила да напусне. Бумът на посетители се очаква да бъде тогава, когато времето застудее

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене