ВИДЕО: Обществеността в Гоце Делчев отпрзнуваха 119 години от Илинденско-Преображенското въстание

Традиционно, от дълги години, община Гоце Делчев в края на юли – началото на август организира тържествено честване на годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание.

По традиция, пред паметникът на Гоце Делчев в с. Попови ливади днес, н.в.п. Невярокопски митрополит Серафим отслужи заупокойна молитва в памет на жертвите паднали в борбите за освобождението на останалата под турско робство част от България, Пиринска Македония. Кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов произнесе тържествено слово с което припомни значимостта на въстанието в българската история и делото на изтъкнати личности от неврокопския край взели активно участие в организирането на въстанието. Да се поклонят пред паметта на загиналите в борбите за свободата и да поднесат цветя пред паметникът на Гоце Делчев в с. Попови ливади днес бяха и областният управител на Благоевград, Валери Сарандев, Народната представителка от ПП от Гоце Делчев, Екатерина Димитрушева, евродепутатът Ангел Джамбазки, проф.  Георги Михайлов, кметовете на общините Петрич и Сандански, представители на парламентарни групи, различни партийни представителства, съюзи и неправителствени организации.

След церемониалното отбелязване на забележителната годишнина, тържеството завърши с народно веселие на което известни и много обичани фолклорни изпълнители поддържаха празничното настроение а кръшните хора на Попови ливади продължиха до късния следобед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене