Вечерни новини! Това е супер! Гърция удължава сезона до края на годината

Гърция възнамерява да удължи туристическия сезон до края на годината.

Не се предвижда затягане на мерките заради COVID-19

Няма ограничения за пристигащите, маските са задължителни само в градския транспорт, болниците и на корабите

Засилен поток от почиващи и от България

Гърция е препълнена с туристи, затова планира удължаване на туристическия сезон до края на годината. Големи туроператори вече търсят оферти за туристически пакети през ноември и дори и за декември.

“Тасос е пълен, Кастория се появи на туристическата карта. Епир, който преди няколко години беше най-бедният регион в Европа, се превърна в туристическа дестинация. Остров Егина е запълнен на 92%, а туристическият сезон на Пелопонес вероятно ще продължи до ноември. Германски и френски туроператори искат ваучери за октомври, ноември и декември и аз заявявам, че туристическият сезон тази година ще приключи през декември”, каза министърът на туризма Василис Кикилиас.

Очаква се тази година чуждестранните туристи да надхвърлят 30 милиона, както през 2019 г. преди пандемията. Два милиона пътници са пристигнали само през 5-те регионални летища на островите, по данни на туристическото министерство.

Туристическият поток в Миконос и Родос е нараснал с 29%, в Ханя – с 26%, в Ираклион – с 23%, в Санторини – с 20% и в Солун-Халкидики – с 19%. На Миконос, Санторини и Родос вече няма свободни места в хотелите до средата на септември. Дори по-малко известните дестинации набраха популярност тази година и отбелязват високи нива на заетост и резервации до края на годината.

Потокът на туристи през границите с България също е засилен.

Атина не възнамерява да налага ограничителни мерки заради конронавируса дори и след 15 септември – датата, определена от правителството за преразглеждане на пандемичната ситуация в страната, тъй като близо 90% от населението е ваксинирано или преболедувало COVID-19. В момента страната не изисква представянето на документ за ваксинация или тестове от пристигащите, а маските са задължителни само в градския транспорт, на корабите и в медицински заведения.

Медийни коментари, че засиленият туристически поток увеличава заболелите с COVID-19, бяха опровергани от лекарите. Според специалисти неспазването на дистанция и неносене на маски на обществени места, където са концентрирани много хора, е причината за повишената заболеваемост.

По отношение на туристическите потоци, както и на приходите от туризъм, министър Кикилиас посочи, че усилията за отваряне на големи външни пазари за привличане на туристи дават плодове и се позова на последните данни от международното летище в Атина, според които пътникопотокът за месец юни се е увеличил с 50% спрямо 2019 г.

Круизите също имат решаваща роля за възстановяването на туризма. Очаква се пристигането на круизни кораби в пристанищата на страната да нарасне с 25% в сравнение с 2019 г.

Опасенията, че войната в Украйна ще има негативно отражение върху туристическия сектор, защото тази година Гърция се лиши от украински и руски туристи, се оказаха неоснователни, тъй като има засилен трафик от Америка.

Забранено е внасянето на гориво

Солени глоби дебнат в южната ни съседка

Спазвайте часовете за тишина

Шофирането с джапанки се наказва със 100 евро.

Почивката в Гърция може да се окаже кошмар, ако ви хванат, че сте качили нелегален чужденец на стоп. Според гръцкия наказателен кодекс присъдите за трафик на нелегални емигранти са от 2 до 20 години лишаване от свобода за всеки превозван човек.

“Труд” припомня на читателите си някои от провиненията, които се наказват със солени глоби в южната ни съседка. Например изхвърлянето на отпадъци на плажната ивица се наказва с 300 евро.

Забранено е да се поставят палатки и каравани извън определените за къмпинг места. 150 евро глоба до три месеца затвор. Дивото къмпингуване също е забранено, като глобите започва от 150 евро и стигат до затвор.

Паленето на огън е абсолютно забранено.

За шофиране с джапанки глобата е 100 евро.

Забранено е внасяне на гориво, което се тълкува като нелегален трафик на акцизна стока. При нарушение се конфискува превозното средство.

Агресивното поведение срещу полицай също се наказва, затова не се опитвайте да подкупвате полицай, ще ви арестуват и ще поставят автомобила под възбрана поне за 6 месеца.

От 1 април до 30 септември се прилагат часове за тишина през летния сезон. Часовете на дневно и нощно спокойствие са от 15,00 ч до 17,30 ч и от 23,00 ч до 7,00 ч сутринта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене