Вечерни новини! Уж е криза а продължава бумът в жилищните кредити

Спестяванията на домакинствата достигнаха 67,6 млрд. лв.

Отпуснатите суми за покупка на къщи и апартаменти нараснаха с над 18% за година

Гражданите взимат повече заеми от фирмите

Продължава отпускането на рекордни суми от банките за покупка на къщи и апартаменти. Банковите жилищни кредити нарастват с 18,2% за година и в края на юни достигат 15,15 млрд. лв., показват данните на БНБ. Само в рамките на 12 месеца заемите за покупка на жилища от домакинствата са нараснали с 2,3 млрд. лв.

Основните причини за това са високата инфлация и желанието на хората да живеят в по-големи и просторни домове.

Инфлацията топи парите в банките и затова все повече хора решават да инвестират спестяванията си в покупката на имот, за да ги спасят от покачващите се цени. Освен това с нарастването на доходите все повече семейства искат да живеят в по-хубав дом, който осигурява удобства за всички членове на домакинството и отговаря на съвременните изисквания в строителството. Заради пандемията продължава тенденцията на засилено търсене на селски и ваканционни имоти, където човек може да отиде със семейството си през лятната ваканция или през уикендите.

Потребителските кредити за домакинствата също бързо нарастват – с 13% за година до общ размер от 14,388 млрд. лв., показват данните на БНБ. Значителна част от тези заеми са за ремонти в апартамента или селската вила, тъй като хората разбраха колко важно е да имат уютен дом.

Благодарение на интереса към имотите, домакинствата взимат повече заеми от бизнеса през последната една година.

Общият размер на отпуснатите от банките кредити на граждани се увеличава с 14,7% и достига 31,1 млрд. лв., показват данните на БНБ. За година отпуснатите на домакинствата кредити нарастват с близо 4 млрд. лв. Същевременно фирмените кредити се увеличават с 3,75 млрд. лв., или с 10,6% и надминават 39,3 млрд. лв.

Общият размер на отпуснатите от банките кредити в края на юни е 75,8 млрд. лв., показват данните на Централната банка. За година банковите заеми нарастват с 12,6% или с 8,5 млрд. лв. Все още обаче спестяванията на хората и фирмите в банките нарастват повече от отпуснатите кредити. За година общият размер на банковите депозити се увеличава с 9,3 млрд. лв. и в края на юни надминава 106 млрд. лв.

Депозитите на домакинствата се увеличават с 3,85 млрд. лв. за година и достигат 67,64 млрд. лв. Само през юни спестяванията на гражданите в банките са нараснали с 235 млн. лв. Фирмените влогове за година се увеличават с 5,4 млрд. лв. до 34,8 млрд. лв.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене