Лещен грабва очите и сърцата на гостите си с хармонията между къщите и гората, която го е обгърнала отвсякъде

Зеленият бисер на Родопите

Родопите имат своите заселени бисери, изтъкани от древни калдъръми, вековни къщи и дъх на зелено и автентично. Красиви, уникални и привлекателни селища впечатляват туристите във всички кътчета на планината. В някои от тях животът сякаш е спрял, други се борят с демографията и все още са на картата, а трети кипят от живот и гости.

Гърменското село Лещен категорично е от третия тип. Тук все повече са къщите за гости, а много от тях притежават сертификат „Зелена къща”. Това означава, че в накацалите по склона на Родопите сгради има автентично посрещане и грижа за природата при обслужването на гостите, а отрицателното въздействие върху природата е сведено до минимум. Домакините познават на пръсти своя край и умеят да представят на гостите красотата на заобикалящата природа, чара на традиционния бит и особеностите на местната кухня. Те се стараят да пестят природните ресурси, да не замърсяват околната среда и да насърчават туристите също да са отговорни към природата.


„Строят се все нови и нови къщи за гости. Леглата в селището вече са поне 200. А интересът на наши и чужди туристи се увеличава непрекъснато. С постоянен адрес тук са една шепа хора. Посетителите не пропускат да разгледат красивите къщи, вековните строежи, красивата природа. Често гостите ни са с пъти повече от нас”, твърдят местните хора. Лещен е един от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България. То е разположено на 600 метра надморска височина в крайните южни склонове на Западните Родопи. Жителите му се гордеят със запазените старобългарски къщи. Повечето са реставрирани и предлагат характерната за този край възрожденска атмосфера, съчетана с модерен комфорт. Разположени са по стръмните склонове на планината и носят всички белези на ковачевския архитектурен стил. „Най-забележителните архитектурни паметници са църквата „Света Параскева” от 1837 г. и Килийното селско училище. Наблизо се намират резерватът Тъмната гора, който е с вековни буки и елови дървета, тук са скалните образувания, известните като тракийски светилища Козият камък и Черната скала, каньонът на река Канина и живописната местност Синият вир, има доста екопътеки.


Нужно е да се ограничи строителството и изливането на бетон тук, за да остане тази магия, смятат в Лещен. Само така населеното място ще продължи да привлича туристи. Защото интересът на гостите от страната и чужбина към тях е заради вековните къщи, измайсторени от дърво и камък, а покривите им направени с тикли /б.а.-камък за облицовка/. „Трябва да има изискване новите постройки да се правят в пълен синхрон с вековните къщи в селата ни”, настояват местните хора. Туристите могат да се настанят в съвременни и модерни сгради навсякъде в големите градове. Но търсят автентичното и древното, затова идват насам, убедени са те.


А Лещен грабва очите и сърцата на гостите си с хармонията между къщите и гората, която го е обгърнала отвсякъде. Калдъръмени улички се провират между високите, подобни на крепостни стени огради, и въпреки че всичко е от камък и глина, в Лещен цари уют и топлина. „Следим новите постройки да са във възрожденски стил. За да не строи всеки, както си иска. Храним гостите с плодове от гората, с гъби от Родопите, с екологично чиста храна. Често съм в ролята на гид, разказвам им историята и настоящето на селото. Почти всеки, който посещава минералните извори в село Огняново, идва тук да хапне нещо вкусно – лещенско кюфте, лещенска кълцана наденица, заек в тиква”, казват хората в Лещен.

Всеки посетител пита и за Глинената къща на Флинстоун, която е уникална и изградена в неповторим стил. В нея човек хем се пренася в каменната ера, хем ползва модерните бани и кабелната телевизия. Славата на Лещен води не само туристи в Родопите, но и много телевизионни екипи. Преди няколко години в селището се снима един от българските хитове – „Чужденецът” на режисьора Ники Илиев. Непрекъснато се заснемат реклами и видеоклипове на песни. „Запазената визия на селото отпреди два века е най-голямото ни предимство пред останалите населени места. Защото при нас всеки може да усети духа на българското, на автентичното, на истинското”, категорични са жители на един от бисерите на Родопите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене