300 книги „Там, където Пирин и Рила ръцете си докосват, е село Градево“ подарък за празника на селото

300 книги „Там, където Пирин и Рила ръцете си докосват, е село Градево“ на Добринка Шутева бяха подарени на жителите и гостите на село Градево по време на събора „Илинден“. Всеки, който си взе от книгата бе приканен, ако има възможност, да отдели каквато сума може и да я пусне в специална прозрачна кутия. Събраните средства ще бъдат използвани изцяло за църквата „Св. пророк Илия“.

Книгата е специално издание, в което се разказва за миналото на село Градево. Публикувани са архивни снимки, описващи развитието на селото през годините. Акцент е поставен и върху развитието на различните самодейни и културни дейности на територяита на село Градево.

Изключително ценни са снимките, публикувани в изданието, които представят различни етапи от живота на село Градево – от изпращане на войници на фронта до кадри от театрални постановки, дело на местна театрална школа.

Добринка Кирилова Шутева е родена на 26 янури 1946 г. в село Градево, община Симитли. Произхожда от работническо селско семейство: баща – шофьор и майка, занимаваща се със земеделие и домакинство.

Завършила основно образование в родното си село, а после продължила учението си в СПУ (политехническа гимназия) в град Симитли. Влечението ѝ към математиката я отведе в град Пловдив, където завършила филиал към ВПИ „Паисий Хилендарски“, специалност математика и физика.

Семейна, отгледала две деца – дъщеря и син, които също са семейни.

Целият ѝ трудов стаж, от 30 години, е педагогически. Преподавала е: математика в прогимназиалния курс в село Долно Осеново – 2 години; в село Градево – 13 години и 15 години в село Покровник, община Благоевград.

След пенсионирането ѝ, животът отново я върна там, където е родена. Тук обаче намира съвсем друго занимание, несвойствено досега за нея.

Направил опит в миналото на Градево да надникне и ще бъде радостна, ако поне малко е успяла.

Спонсор за издаването на книгата е Петър Стоянов Иванов, родом от село Градево!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене