Вечерни новини! Главният прокурор Иван Гешев: Питайте политиците защо пак расте престъпността (обзор)

Магистратите опитват да спасят делата 

Българските граждани трябва да си зададат въпроса защо се закрива нещо работещо, каквито бяха специализираният съд и специализираната прокуратура, за да се върне един доказано провалил се модел срещу организираната престъпност, корупцията и престъпленията срещу републиката. Резултатът ще е разрастване на престъпността, което вече е започнало, връщане на телефонните измами, които бяха сведени да единични случаи, завръщането на убийства, изнудвания и наркотици. Това заяви вчера главният прокурор Иван Гешев, който седмица преди закриването на спецпрокуратурата дойде при колегите си, за да им благодари за добрата работа през годините.

“Тези структури бяха направени, за да се отчетем пред Европа и всички мислеха, че няма да заработят. Но те не само заработиха, а блогадарение на тях беше снето наблюдението в частта за организираната престъпност. Колегите постигнаха тези резултати при напрежение, при непрекъснати проблеми, при пътувания в цялата страна, отсъствие от къщи, с цената на много лишения в личен план. Причината структурите да бъдат закрити е точно тази, а не друга – защото никой не очакваше, че ще са толкова ефективни и ефикасни. Те притесниха хора с голям финансов ресурс, а оттам притесниха евентуално и много лица от обществения живот, няма да кажа политици”, обясни главният прокурор.

“Последиците, които предстоят, няма да се дължат на българската съдебна власт и в частност на прокуратурата. Дали това е закриване е “политика”, дали е пропаганда, дали е кризисен пиар, дали е неграмотност, дали е безхаберие… Аз имам своите отговори, но всеки сам трябва да стигне до тях. Въпросите оттук нататък трябва да бъдат задавани на българските политици, които направиха това нещо пред очите на цяла България. Единствено мога да обещая, че прокуратурата, която е една от малкото останали стабилни институции в момента в държавата, ще направи всичко възможно, както казах и на ръководството на Евроджъст, да “спаси” колкото може повече от тези досъдебни производства и доколкото може в тази обстановка да продължи да работи срещу организираната престъпност”, отсече Гешев.

“Мутрите празнуват”, коментира Ивайло Ангелов, шеф на Апелативната спецпрокуратура. Той обясни, че политиците от Четворната коалиция са гласували слаб закон, при който първо са решили да закрият специлизираните структури от 27 юли и след тази дата да започне прехвърляне на делата, а е трябвало да направят точно обратното – след прехвърляне на делата и преназначение на прокурори и съдии, да се закрият институциите.

843 са висящите досъдебни производства, по които има над 10 000 тома с материали, допълни Валентина Маджарова, шеф на спецпрокуратурата. По думите є законът е така приет, че няма да има и съд, който да решава спорове, които възникнат при прехвърлянето.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене