БСП ще задържи мандата до избора на нов шеф на КЕВР

Вицепремиерът в оставка обяви: Не можем да въведем двете тарифи – за по-бедните и за хората, които си топлят басейните

БСП ще задържи мандата до избора на шеф на КЕВР. Това обяви вицепремиерът в оставка Корнелия Нинова, след извънредна среща с ръководствата на парламентарните групи. За целта ще бъде отменена част от депутатската ваканция – от 1 до 15 август. Целта е в това време да се организира избор на нов шеф на КЕВР.

Решението на Конституционния съд, че председателят на КЕВР е избран противоконституционно, блокира работата на КЕВР. Това заяви Нинова преди извънредната среща. 

Няма орган, който да определи цените на газ, парно, ток, вода. Не можем да въведем двете тарифи – едната за хора с по-малко потребление и по-бедни, едната за такива, които си топлят басейните и палатите. Не можем да въведем понятието енергийна бедност и да определим помощи, на фона на задаващите се трудни месеци“, категорична беше Нинова.

По думите ѝ това създава и нов проблем около формирането на правителство. „Чувам депутатите от вчера, че им трябват четири седмици за избора на нов ръководител на КЕВР„.

По думите ѝ е неразумно да се чакат четири седмици, в които БСП трябва да задържи мандата. „Не мога да държа мандата безкрайно. Въпреки, че конституцията не ни ограничава във времето, не е морално спрямо обществото“.

Нинова обясни, че на срещата ще бъдат обсъдени ясно срокове и ще се търсят конкретни решения за преодоляването на кризата.

https://www.vbox7.com/play:2f4a8e8eb7

/dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене