Спасител от отряда в Сандански: Планината не е разходка в градския парк

„Планината не е разходка в градския парк. И времето се променя, и теренът се променя“. Това предупреди Кристян Урумов от Спаситеслния отряд в Сандански от ефира на „Твоят ден“ на NOVA NEWS. И защото планината е отворена за всеки, трябва да се информираме къде отиваме и каква екипировка ни е нужна, допълни той.

Срещата ни с него е след трагичен инцидент в Пирин. При него велосипедист загина над Банско, а тялото му бе открито в пропаст от планински спасители. Компетентните органи разследват причините.

За все по-развиващото се с годините планинско колоездене Урумов разказва, че опасностите са като при всички екстремни спортове. „Много от трасетата минават покрай пропасти и по-големи дупки, При планинското колоездене колелото може да попадне и на камък. Опасен спорт е това! Много  е важно да не сме сами, защото първата помощ е животоспасяваща. Може да се даде сигнал и до Планинска спасителна служба или 112“..

Съветът на Урумов е, ако планираме излет в планината, да носим много вода и връхна дреха, защото вечер темпреатурите падат под – 10 градуса.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене