Как да окажем първа помощ при катастрофа на пътя

Веднъж попаднал на мястото на инцидента обаче, всеки от нас може да донесе реални ползи на пострадалите.

Стига да знае какво да прави. Сега ви разказваме за основните изисквания за първа помощ на пострадали при катастрофа, пише Automedia.bg.

Основното изискване за първа помощ е: „Не вреди“. 

Първата стъпка е да се уверите в личната си безопасност – кола с бензинов двигател изгаря само за 5 минути, освен това винаги има опасност от експлозия. Следователно нашите действия трябва да бъдат възможно най-обмислени.

При инцидент шийният отдел на гръбначния стълб поема първия удар. Неумелото извличане на жертвата от колата може да доведе до смъртта му. Първата стъпка е да се определи нивото на човешкото съзнание. За да направите това, трябва да зададете няколко елементарни въпроси на жертвата, докато фиксирате главата му.

Последното става така: пръсти – на тила на главата, палци – отстрани и отпред – в ъглите на долната челюст. След като извадите пострадалия от колата първо проверете неговия пулс. След това прилагаме цервикална яка (ако има такава в аптечката). Следва проверка реакцията на зеницата към светлина, наличието на дишане и сърдечен ритъм.

Клинична смърт

Трудно е да се говори за клинична смърт на човек, но, за съжаление, такъв изход при сериозна катастрофа е напълно възможен. Наличието на симптоми като липса на съзнание, дишане и сърдечен ритъм, както и нереагираща широка зеница трябва да ни подтикне към извършване на реанимационни мерки по системата за проходимост на горните дихателни пътища – изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Полагаме жертвата по гръб на безопасно място върху твърда повърхност и премахваме запушването (ако има такова) на горните дихателни пътища. Главата трябва да бъде наклонена назад, брадичката и долната челюст избутани напред. Опитваме се да оценим дишането: ако е слабо или липсва, би било добре белите дробове да се вентилират уста в уста или уста в нос или с помощта на апарат за изкуствено дишане.

Ако сърдечният ритъм не бъде открит, преминете към индиректен сърдечен масаж. Точката на компресия на гръдния кош трябва да бъде на 2 см над долния ръб на гръдната кост по средната линия. Дланта на дясната ръка е в точката на компресия, дланта на лявата ръка лежи върху дланта на дясната. Пръстите на двете ръце са разперени и не докосват гърдите, ръцете са изправени, дълбочината на компресията трябва да е около 3.5 cm.

Ако един човек оказва помощ, тогава трябва да се направят 15 компресии и две вдишвания, ако двама – 5 компресии и едно изкуствено дишане. В същото време се опитваме да контролираме състоянието на пациента. Свиване на зеницата до светлина, появата на пулс на каротидната артерия, подобряване на цвета на кожата, спонтанно дишане – всичко това показва ефективна реанимация.

Ако пациентът е в безсъзнание, но дишането и сърдечният ритъм са запазени, тогава като цяло (фиксиране на шийния отдел на гръбначния стълб с ръце или яка) е необходимо да го обърнете по корем и постоянно да наблюдавате дихателните пътища, дишането и сърдечната дейност. В случай на нарушение на тези функции трябва незабавно да започне реанимация. За да направите това, трябва да спрете външното кървене (ако има такова), да сложите превръзка върху раната и да анестезирате. При фрактури се поставя шина от импровизирани твърди предмети.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене