Инфлацията спира асфалтирането на пътя до храма на Преподобна Стойна в Златолист

Високите цени на строителните материала са на път да замразят ремонта на пътя до храма „Свети Георги” в санданското село Златолист, в който е живяла Преподобна Стойна. Шосето трябва да се асфалтира, да се постави хоризонтална и вертикална маркировка, да се монтират знаци и предпазна мантинела. Всичко това обаче няма как да се случи, ако не се актуализират цените по договора и не се осигурят още финансови средства. През есента на 2020 година правителството отпусна 4 045 000 лева за реконструкцията на общинския път, който е с дължина 6860 метра.

„Пратихме писмо до Община Сандански преди 2-3 месеца с искане на актуализация на договора. Всичко е поскъпнало между 30% и 50%. С всичко друго по проекта до момента се справихме и сме го изпълнили. Но заради ценовия скок разходите са ни много повече. Надявам се, че ще се намерят необходимите средства, за да се завърши обектът”, заяви Васил Костов, който е собственик на фирмата, извършваща ремонтните дейности.

Към момента е поставен само един пласт асфалт на 500-метровата улица в село Катунци, която води към храма на Преподобна Стойна. Отсечката от населеното място до църквата не е асфалтирана. На ход са Община Сандански и държавата, за да може да се финансира ремонтът на пътния участък.

Църквата в Златолист е притегателно място не само за местните хора, но и за много туристи. От десетилетия пътят Катунци-Златолист бе в тежко състояние и пътуващите по него бяха изправени пред редица неудобства.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене