КНСБ призова работодателите: Вдигнете заплатите

Снимка: БГНЕС
Падането на ДДС за хляба не е ефективна мярка, смята Димитров

КНСБ отправя искания към работодателите във всички сектори за ново увеличение на заплатите през второто полугодие, за да може поне частично хората да бъдат компенсирани за инфлацията, каза днес при посещението си във Варна лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Димитров. Той уточни, че служителите на три държавни агенции –  за безопасност на храните, по горите и за борба с градушките, са в стачна готовност. Исканията са за 15 на сто увеличение на заплатите от 1 юли, каза Димитров и допълни, че до дни преговорите на синдиката с Министерството на земеделието ще приключат.

По думите на синдикалния лидер напрежение има и в държавните железници. Протестна готовност има и в Стара Загора заради последното предложение на Министерството на околната среда и водите да се преговори зелената сделка и да се затворят централите на въглища до 2030-а, а не до 2038 година, каза Димитров. Според него проблемът в този бранш идва от ангажимента на страната ни да намали с 40 процента емисиите от енергийния сектор до 2026 г. Това не може да бъде постигнато и трябва да бъде предоговорено с нашите партньори от Европейския съюз, посочи Димитров.

До края на годината трябва да има още една актуализация на държавния бюджет. Според него най-вероятният сценарий пред страната е предсрочни избори, така че в средата на октомври ще има нов парламент, а предложението за актуализация може да бъде внесено от бъдещия служебен кабинет. Средства ще бъдат натрупани от инфлацията, допълни Димитров. Той уточни, че според експертите на синдиката тя ще стигне 20 процента на годишна база. Това ще вкара допълнителни около 500 милиона лева в бюджета, които могат да бъдат разпределени, уточни Димитров.

Падането на ДДС за хляба не е ефективна мярка, каза още лидерът на КНСБ. По думите му спадът в цената на насъщния през първата седмица на юли е бил с между два и шест процента. Дори и това поевтиняване ще е за кратко, защото новата реколта на пшеницата е два пъти по-скъпа в сравнение с миналата година, посочи Димитров.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене