Д-р Румен Кондев коментира лятната ковид вълна

Всеки ден приемаме болни, карат го сравнително леко

Шефът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев: Всеки ден приемаме болни, карат го сравнително леко

Надигането на лятната ковидна вълна даде лек тласък на ваксинационния процес. Пред РЗИ – Благоевград вчера сутринта имаше опашка от хора, които чакаха реда си, за да се имунизират в дежурния кабинет.

„На ден минават по 50 човека, преобладават възрастните хора, които са за трета и четвърта игла. Рядко, но все пак идват и по 5-6 души, които се ваксинират за първи път. Някои от тях са преболедували от Ковид-19. Поставяме ваксините на „Пфайзер” в три дни от седмицата – понеделник, сряда и петък. Работното ни време е от 8.30 ч. до 10.30 ч., но никого не сме върнали. Имунизираме и украински граждани, макар че интересът не е голям. Седмично минават по 3-ма украинци, които са за бустерни ваксини”, заяви за „Струма“ д-р Екатерина Митова.

Броят на заразените с варианта „Омикрон”, които постъпват за болнично лечение, също започна да расте.

„Забелязва се леко покачване на хоспитализираните. Приемаме всеки ден пациенти. Днес двама, вчера и онзи ден по четирима. Оплакванията са за кашлица, болки в гърлото, повишена температура 37-38 градуса. Важното е, че минава много по-леко, без сериозни усложнения, пневмониите са ограничени”, коментира началникът на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Румен Кондев.

В момента при него положението е „и сам воинът е воин“, като разчита само на помощта на колегата си д-р Владимир Рабаджийски, който обаче е на 4 часа във вътрешно отделение, а другите 4 ч. е в Спешен център.

Към вчерашна дата броят на новозаразените с коронавирусна инфекция в Благоевградска област беше 47, което е в пъти по-малко сравнение със София, Варна и Бургас, в които се отчита постъпателно увеличаване на новите случаи.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА/в.Струма

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене