Санитарки напускат общинската болница в Дупница заради ниски заплати

През последните дни три санитарки – две от вътрешно и една от родилно отделение, са напуснали работа. Те отиват да работят в София в голяма верига хранителни магазини срещу 1400 лв. месечна заплата.
Работеща в едно от отделенията в болницата санитарка разказа пред репортер на “Струма”: “Преди няколко години във вътрешно и кардиологично отделение са работили 10 санитарки. В момента те са 5 и работят в три отделения – вътрешно, кардиологично и интензивно. Първа смяна работят две санитарки, като едната остава да работи до приключване на втора смяна. Преди два месеца обещаха, че заплатите ни ще бъдат увеличени и ще получаваме по 910 лв. на месец, но продължаваме да сме на минималната работна заплата. Чисто вземаме около 650 лв. Затова санитарки напускат и отиват на работа в София във верига хранителни магазини на смени – два дни работят, два дни почиват, и получават двойно по-големи заплати от болницата. Затвориха отделението по фтизиатрия, което беше превърнато в Ковид отделение. Сега стои затворено, а се хвърлиха маса пари да се ремонтира. Според началниците нямало персонал да се отвори отново отделението, в което се лекуваха туберкулозно болни пациенти. Спря-ха ни и 100-те лева ковидни, които ни бяха обещани. Къде отиват тези пари?“, попита санитарката, която пожела анонимност.
Нейна колежка заяви пред “Струма”: “В отделенията няма достатъчно персонал. В хирургично отделение дежурят по един санитар и медицинска сестра и ако те влязат в операция, отделението остава без персонал, а понякога има лежащо болни, които се нуждаят от обгрижване. Всичко се прави с цел икономии, а болницата има две главни сестри, едната пътува от София, работи и в болница “Св. Анна”, и в Дупница, и не идва всеки ден на работа. За нас, които носим хамалогията в отделенията, няма пари, а има за две главни сестри. По време на пандемията заплатите  стигаха до 2500 лв., но само на тези, които работеха в Ковид отделенията. Сега сме на минималната работна заплата вместо на 910 лв., както беше афиширано от прокуриста М. Иванова-Жайгарова на едно от заседанията на ОбС в Дупница. Санитарките от отделенията в бившата Военна болница по график почистват цялата болница и административната сграда, където се помещават канцелариите – на четно число почистват от хирургия, на нечетно – от родилно отделение”, разказа санитарката.
За 2021 г. общинската болница калкулира 220 000 лв. печалба. На заседание на ОбС при разглеждане на финансовия отчет на здравното заведение общинските съветници аплодираха успеха на ръководството на болницата.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене