Гуна Иванова: Не мога да си представя българското творчество без “Пирин Фолк”!

Магията на традициите, която пази Пирин Фолк, трябва да продължи вечно. Около това мнение се обединиха пиринският славей Гуна Иванова, Светлин Миланов – големият победител в Конкурса за авторска македонска песен от “Пирин Фолк” Сандански 2021, и любимката на поколения българи – Рени.

Като гости на мултиплатформената поредица на Фен Фолк ТВ, посветена на юбилея на Международния фолклорен фестивал – “Магията на традициите: 30 години Пирин Фолк”, тримата споделиха своите спомени, най-емоционалните си лични моменти и гледната си точка за развитието на фестивала през годините.

“Аз не мога да си представя българското творчество без “Пирин Фолк”, казва Гуна Иванова. Певицата напомня, че всеки, който се качва на сцената на Фестивала, го прави с надежда да получи голямата награда, “защото всеки смята, че това е най-добрият форум за изява на наша милост – творците на авторски песни”.

Гуна Иванова признава още, че първите й спомени, свързани с Фестивала, са неприятни и специално за зрителите на „Магията на традициите“ разкрива защо. Колкото до личните й наблюдения за развитието на „Пирин Фолк“ през годините, според нея фестивалът е преминал през различни периоди – по-добри и не толкова добри, но едва през последните 6-7 години организаторите, в лицето на Ненчо и Виктор Касъмови, успяват да му придадат характерен образ, да го надградят.

На въпрос кой от двата конкурса на „Пирин Фолк“ е с по-голяма тежест – този за изпълнителско изкуство или за авторска песен, певицата ги оценява като равностойни. А за младите изпълнителите от “Детски Пирин Фолк” е категорична: “Някои от изпълненията на децата са по-силни от тези на колегите, които възприемат себе си за професионалисти”.

“Участието ми в “Пирин Фолк” даде много силен тласък на моите намерения, желания и бъдещи проекти”, споделя на свой ред Светлин Миланов.

Още първата му поява на сцената е Летния театър в град Сандански, през 2014 г., му донася и награда – трето място в конкурса за изпълнителско изкуство. “До този момент не си представях, че животът ми може да бъде свързан по някакъв начин с музиката, защото имам съвсем различна професия”, признава Светлин. Спомня си, че едва когато излиза на сцената, осъзнава, че пред него стоят 2000 човека, за които трябва да пее. Докато успее да се притесни обаче, песента му свършва, и чак когато го обявяват за един от победителите, разбира, че се е справил със задачата.  “Това ми даде кураж да продължа да се занимавам с музика”, казва фолклорният изпълнител, който през 2021 година спечели първа награда на фестивалното жури в Конкурса за авторска македонска песен.

“Пирин Фолк е трепет, емоция, нещо, което пожелавам на всеки млад изпълнител да му се случи”, казва още Светлин Миланов.  А Рени е категорична: “Пирин Фолк е любим фестивал на много, много поколения българи”.

Пред камерата на Фен Фолк ТВ певицата се връща близо 20 години назад и разказва за първото си участие на престижната сцена като гост-изпълнител през 2003 г. Споделя и любопитни моменти от участието си в конкурса за нова авторска песен през 2006 г. – “Моя Българойо”, по музика на Светослав Лобошки и текст на сестра й Людмила Гайтанджиева. Изпълнението на песента й носи втора награда на фестивалното жури и “най-ценната награда за един изпълнител – тази на публиката”.

“От участието си в Пирин Фолк научих, че трябва да вярвам в себе си, защото до този момент аз не вярвах, че бих могла да спечеля награда. Явих се, защото исках да представя песента, но никога не съм си представяла, че бих могла да спечеля”, признава Рени.

Какво още разказват Гуна Иванова, Светлин Миланов и Рени пред камерата на Фен Фолк ТВ, можете да видите в пети епизод на мултиплатформената поредица “Магията на традициите: 30 години Пирин Фолк”, който вече е наличен и в официалния YouTube канал на телевизията, тук: https://www.youtube.com/watch?v=OqHHbleJlD4

Гуна Иванова: Не мога да си представя българското творчество без “Пирин Фолк”! снимка 1Гуна Иванова: Не мога да си представя българското творчество без “Пирин Фолк”! снимка 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене